Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Utajený dar Karla Gotta fanúšikom! Budú sa môcť maestra DOTKNÚŤ!
Zdielať na

Utajený dar Karla Gotta fanúšikom! Budú sa môcť maestra DOTKNÚŤ!

Archívna reportáž

Karel Gott je v našich končinách naozaj jedinečný zjav, ktorého hudbu počúvajú snáď všetky vekové kategórie. Jeho smrť preto spôsobila veľký zármutok nielen v srdciach jeho najbližších, ale aj fanúšikov. A tento cit bol obojstranný, aj Karel totižto svoje publikum miloval. A myslel naň aj v posledných dňoch svojho života.

Ťažko chorý český slávik si pomocou špeciálnej metódy nechal urobiť odliatok svojej dlane, z ktorej majstri sklári vyrobili krištáľový odliatok jeho ruky. Aspoň symbolicky tak ostal so svojimi milovanými aj po smrti. Podať ruku so svojím idolom si tak budú môcť fanúšikovia v Litoměřickom múzeu Křišťáľový dotek, u susedov v Českej republike.

Podľa denníka blesk.cz, získať tento odliatok nebolo úplne jednoduché. Keďže bol maestro Gott vyčerpaný a veľmi krehký po náročnej liečbe leukémie, nebolo možné k nemu vpustiť akúkoľvek cudziu osobu mimo rodiny. Túto zodpovednosť však prevzali jeho najbližší, ktorí boli poučení o tom, ako postupovať pri získaní odtlačku. „Ruka sa najskôr otlačí do špeciálnej hmoty, z nej sa vytvorí odliatok, s ktorým potom pracujú sklári.“ vysvetľuje majster sklár svoje postupy, ktorý má na krištáľové odtlačky dokonca medzinárodný patent.

Karlovi na svojich fanúšikoch vždy záležalo, v roku 2017 sa im takto poďakoval za podporu:

​Krištáľový odtlačok prezradil aj čosi viac o jedinečných detailoch umelcovej ruky. Jeho ukazovák bol oproti malíčku až dvojnásobnej veľkosti. „Sú na ňom zreteľné aj všetky jeho kapiláry. V prenesenom slova zmysle je to taká posmrtná maska,“ opisuje tento jedinečný výtvor majiteľ múzea a zároveň autor krištáľového diela.

​Z prvotného odliatku sa vyrobia vždy tri kusy krištáľovej ruky. Prvá ide samozrejme k majiteľovi, druhá, umelecká, ostáva v múzeu, no nie je prístupná verejnosti. Fanúšikovia budú mať možnosť dotknúť sa tretej kópie. Oficiálne mal byť krištáľový odtlačok ruky prístupný verejnosti už 1. apríla 2020, no zúriaca pandémia koronavírusu zavrela všetky kultúrne inštitúcie, múzeá nevynímajúc.

Súvisiace články

Najčítanejšie