Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Roger Waters prichádza s novým albumom: JE TOTO ŽIVOT, KTORÝ NAOZAJ CHCEME?
Zdielať na

Roger Waters prichádza s novým albumom: JE TOTO ŽIVOT, KTORÝ NAOZAJ CHCEME?

Sedemdesiattriročný basgitarista a spevák už neexistujúcej skupiny Pink Floyd Roger Waters vydáva novinku. Nahrávka sa na trh dostane 19. mája 2017. Pre americký časopis Rolling Stones Waters uviedol, že konceptom albumu Is This the Life We Really Want? (Je toto život, ktorý naozaj chceme?) bude vraždenie detí a láska.

"Zamiloval som sa, takže album je o láske. Nakoniec, všetky moje nahrávky sú v podstate o láske. Nie sú to teda len úvahy, prečo zabíjame deti, ale je tiež o tom, ako vnímame lásku, teda ak sme ju v živote dostali, a či jej umožňujeme žiariť na ľudí okolo nás," prezradil Roger Waters. Na štúdiovom albume sa producentsky podieľal Nigel Gobrich. Ten v minulosti spolupracoval so zvučnými menami ako U2 či Red Hot Chili Peppers.

Us + Them

Turné začína v americkom Kansase 26.mája 2017 a bude pokračovať v mestách USA a Kanady. Okrem pesničiek z nového albumu Waters avizoval, že fanúšikov poteší aj skladbami z albumov skupiny Pink Floyd: The Dark Side of The Moon, The Wall, Animals, Wish You Were Here. Turné dostalo názov Us+Them. "Asi trištvrtina skladieb z playlistu budú staršie veci, ostatné budú novinky. Sľubujem veľkolepú šou," uvádza na svojej stránke Roger Waters.

Perfekcionista

V našich končinách mali fanúšikovia v minulosti možnosť vidieť Rogera Watersa naživo dvakrát v Prahe - 15. apríla 2011 a 7.augusta 2013. Waters vtedy "obiehal" svet s koncertným projektom "The Wall Live". Bol to jedinečný projekt, prezentácia hudby, svetla, videoprojekcie jedného z najúspešnejších albumov skupiny Pink Floyd The Wall. Vojnová tematika, láska, problémy rodiny a zvlášť detí sú Watersovi veľmi blízke.

Fantastickú hudobnú a zvukovú zložku koncertu efektne počas turné dopĺňala projekcia, pyrotechnické a iné vizuálne efekty. Na oboch spomínaných koncertoch som bol a vždy som odchádzal nadšený a plný emócií. Waters je totiž megaloman a perfekcionista. Každý zvuk, každá rekvizita, každý efekt mal na scéne miesto. Každá tehla, ktorú počas koncertu ukladal do steny, umocňovala predstavenie a zvýrazňovala jeho posolstvo. Ak môžem povedať za seba, bolo to asi najlepšie, čo som doteraz na rockových koncertoch videl. Nič nebolo navyše, všetko bolo dokonale presné. Verím, že divákov ohromí i teraz. Waters je totiž majstom audiovizuálnej projekcie.

Waters verzus Pink Floyd 

Roger Waters sa definitívne vydal na sólovú dráhu hneď po vydaní posledného albumu Pink Floyd The Final Cut (1982). Už z vydavateľskej poznámky na CD bolo všetkým jasné, že zostave Waters, Gilmour, Mason je definitívny koniec. Na obale bolo doslova napísané: The Final Cut od Rogera Watersa, nahrané skupinou Pink Floyd. Rick Wright v tej dobe už ani nebol členom skupiny. Waters ho vyhodil ešte pri nahrávaní The Wall. Wright potom ešte v skupine chvíľu pôsobil, no iba ako najatý hudobník. V roku 1984 Roger Waters vydáva sólový album "The Pros And Cons Of Hitch Hiking" a o tri roky neskôr "Radio K.A.O.S." (1987). David Gilmour a Nick Mason v roku 1987 na pulty predajní pod značkou Pink Floyd katapultujú novinku "A Momentary Lapse of Reason".

Súdny spor o značku "Pink Floyd" totiž Waters prehral a Gilmour s Masonom už nemali v tomto smere žiadne právne zábrany. Neskôr sa k nim vracia aj klávesák Rick Wright. Je pravdou, že v roku 1984 vydáva sólový album aj David Gilmour (About the Face), no fanúšikov viac oslovil A Momentary Lapse of Reason. Waters sa na jeho margo vyjadril, že je to "nuda", no divácky záujem o návrat Pink Floyd bol markantný a jednoznačný. Waters si ale vytrvalo razil svoju hudobnú cestu a získaval na nej stále nových fanúšikov na celom svete. Po desaťročiach sa na radosť fanúšikov stretáva na jednom pódiu aj s bývalými spoluhráčmi. Waters, Gilmour, Mason a Wright si spolu zahrali na charitatívnom koncerte Live Aid v roku 2005. To bolo naposledy, čo Pink Floyd hrali vo štvorici. A už sa to nikdy nezopakuje. Wright totiž v roku 2008 zomrel. Waters a Gilmour sa potom ešte na jednom pódiu stretli. Bolo to v rámci spomínaného turné The Wall Live, kde spolu odspievali skladbu Comfortably Numb. Prítomný bol dokonca aj Nick Mason.

Štvrťstoročie čakania

Poslucháčov aj odbornú kritiku veľmi pozitívne Roger Waters oslovil štúdiovým albumom "Amused to Death" z roku 1992. Ak teda neberieme do úvahy kompilácie, projekty s vážnou hudbou, živé nahrávky a filmy (In The Flesh, Flickering Flame, Ça Ira, The Wall Live), fanúšikovia čakajú na ďalší rockový štúdiový album už štvrťstoročie. Ja osobne verím, že Is This the Life We Really Want? bude patriť medzi to najlepšie, čo tento rok v hudobnom svete zarezonuje.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie