Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nový album blues-rockového mága Davida Gilmoura: Rattle That Lock
Zdielať na

Nový album blues-rockového mága Davida Gilmoura: Rattle That Lock

Zdroj: davidgilmour.com

Charizmatický člen Pink Floyd sa po vydaní posledného štúdiového albumu The Endless River (2014) hlási so svojim projektom. Rattle That Lock je názov štvrtého sólového albumu Davida Gilmoura. Na pulty predajní vyšiel 18.septembra 2015.

Milovník harmonických skladieb, bluesman, rocker, skladateľ, multiinštrumentalista a spevák v jednej osobe poteší opäť všetkých milovníkov hudby. Nielen zarytých pinkfloyďákov. Gilmour prináša desiatku nových skladieb.

Prvým singlom je rovnomenná, silne melodická  Rattle That Lock. Všetkých desať skladieb skomponoval Gilmour, texty zväčša napísala Polly Samson, Davidova manželka.  Tri "kúsky" sú, ako sme u Gilmoura zvyknutí, čisto inštrumentálne  ( 5 A.M., Beauty, And Then).

Experiment s novými zvukmi

Davidova tvorba či už v Pink Floyd alebo v sólových projektoch prináša poslucháčovi množstvo stimulov, na prežívanie emotívnych chvíľ a harmonických momentov. Gilmour opäť experimentuje pri hľadaní nových zvukov a melodických liniek. Preto odporúčam ľahnúť si na pohovku, pustiť si album primerane hlasno, zavrieť oči a nechať sa unášať nežnými melódiami.

davidgilmour.com

Gilmourov posledný výtvor On an Island z roku 2006 bol vyslovene bluesové  hranie sa, ktoré ho opäť raz vynieslo na piedestál uznania a získal aj platinové ocenenie za predaj. Rattle That Lock je zmesou rocku a  bluesovej melanchólie. Gilmour teda pridáva do polievky "aromatické korenie".

Iný zážitok

Samozrejme, v pozadí cítiť Gilmourov rukopis a emotívne "spievanie" gitarových sól. V skladbách A Boat Lies Waiting a a Dancing Right In from Of Me cítiť najviac bluesový odkaz na  spomínaný album On an Island. Pri počúvaní nového CD sa ale nudiť nebudete.

Ani v prípade, ak nemáte radi blues. Každá skladba totiž prináša iný zážitok. Raz emotívny a energický (skladba Rattle That Lock,) inokedy majestátny (In Any Tongue), alebo jednoducho si môžete predstaviť, že ste ráno o pol štvrtej v zafajčenom bare, kde dokážete precítiť  piano a kontrabas v melodickej The Girl In The Yellow Dress.  

Chyba

Darmo, Gilmour je majstrom melodických liniek.  Album otvárajú a  uzatvárajú inštrumentálne skladby 5A.M a ...And Then. S nimi a "medzi  nimi" prežijete množstvo hudobných zážitkov. Chybou novej nahrávky, je iba to, že desiatou skladbou album skončí a vy z toho gauča musíte vstať. Niektorí kritici tvrdia, že Gilmour si už roky hrá dookola iba "to" svoje.

Keby to náhodou aj bola pravda, ja tvrdím, že "to" hrá veľmi dobre a
pekne. Ak sme spomínali On an Island (2006), jedným dychom treba dodať, že  tento album bol doteraz najúspešnejší. Komerčne určite. Uvidíme, koľko  
ľudí siahne po Rattle That Lock.

V tieni

Domnievam sa, že to bude pekných pár miliónov a trúfam si odhadnúť, že prekoná úspech On an Island. Nemôžem obísť ani  Davidov sólový debut David Gilmour z roku 1978, vydaný v čase najväčšej slávy skupiny Pink Floyd . Tento album bol jemne v tieni "veľkých nahrávok floydov"  (The Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, Animals, The Wall), nie ale preto, že by bol zlý, iba bol (nie zámerne) zle načasovaný.

V roku 1984 David Gilmour vydáva svoj druhý sólový About The Face.
Majster Gilmour je momentálne na turné po Európe a pár termínov si dohodol aj v severnej Amerike. Uvidieť by sme ho mali aj v júni 2016 v poľskom meste Wroclaw.

Ľahnite si na gauč

Album Rattle That Lock je podľa mňa ďalším skvelým počinom takmer sedemdesiat ročného muža. Muža, ktorý si dokázal za svoju kariéru získať generácie obdivovateľov. Ľahnite si teda na gauč (bez ohľadu na váš vek) a pustite si Rattle That Lock a nechajte sa unášať príjemnou hudbou.

Súvisiace články

Najčítanejšie