Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Tento rok už utíchlo príliš veľa hlasov. David Bowie, Glenn Frey i Prince
Zdielať na
Hudba

Tento rok už utíchlo príliš veľa hlasov. David Bowie, Glenn Frey i Prince

Je len apríl a už sa dá povedať, že rok 2016 a pre hudbu tragický. Tento rok utíchli hlasy britského speváka Davida Bowieho, amerického speváka, gitarista a zakladajúceho člena skupiny Eagles Glenna Freya, amerického country speváka Merlea Haggarda a vo štvrtok sa k zosnulým legendám náhle pridal americký spevák Prince. Lemmy Milmister z Motörhead zomrel pár dní pred koncom minulého roka a americká speváčka Natalie Cole zomrela len niekoľko hodín pred záverom roku 2015.

Okolnosti smrti speváka Princea zatiaľ nie sú presne známe, príčiny úmrtia ostatných ale boli úplne všedné, nesúvisiace s excesmi života hudobných hviezd - rakovina, črevná choroba, zápal pľúc. Bowie a Frey sa o svojom vážnom zdravotnom stave pred verejnosťou nezmieňovali, takže o ňom vedelo len ich najbližšie okolie.

Haggard mal 79 rokov a jeho stav sa postupne horšil už od roku 1974, ale ostatní boli v čase smrti pomerne mladí. Bowie zomrel v 69 rokoch, Frey v 67 rokoch a Prince v 57 rokoch. Vo svojom rýchlom životnom tempe pritom očividne v poslednom čase nijak nepoľavoval.

Rana pre fanúšikov

Všetky tieto úmrtia svet zasiahli ako rana päsťou do žalúdka, konštatuje agentúra AP. Kariéry tento rok zosnulých legiend boli síce dosť dlhé na to, aby po nich zostal pôsobivý odkaz, ale nie dosť dlhé na to, aby stihli vytvoriť ďalšie zásadné diela.

Bowie, Frey i Haggard až do konca života pracovali. Bowieho posledný album Blackstar vyšiel dva dni pred jeho smrťou. Rocková kapela Eagles, ktoré sa rozpadla v roku 1980, znovu fungovala a tiež Haggard nepomýšľal na dôchodok, aj keď už vystupoval menej.

V jednom kole

A Prince nemohol zastaviť už vôbec nič. Na koncertoch bol neunaviteľný, v posledných 18 mesiacoch vydal štyri albumy a nedávno oznámil, že pracuje na svojom životopise. Okrem toho bol práve uprostred turné nazvaného Piano and a Microphone, ktoré bolo práve také, ako naznačuje názov. Išlo o vzácnu príležitosť vidieš umelca, ako svoje piesne obnažuje až na ich podstatu. Pri niektorých príležitostiach Prince zasadol ku klavíru a zaspieval Bowieho pieseň Heroes k pocte tomuto spevákovi.

Smrť hudobných legiend v ľuďoch rezonuje preto, že ich práca zasiahla ich srdce. Neboli to len celebrity. Boli to priatelia, ktorí nás utešovali, keď sme mali zlomené srdce, ktorí nám dodávali odvahu a ktorí presne chápali, čo si myslíme.

Pozrite si jeden z najznámejších hitov speváka Princea Purple Rain:

Zdielať na

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie