Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bubeník Juraj Černý mal dar od Boha, nepotreboval cvičiť, priznal Maťo Ďurinda
Zdielať na
Hudba

Bubeník Juraj Černý mal dar od Boha, nepotreboval cvičiť, priznal Maťo Ďurinda

Rockeri sú tvrdí chlapi, no dnes plakali. Legendárna skupina Tublatanka prišla o svojho zakladajúceho člena, ktorý vymyslel aj jej názov. Vo veku 54 rokov navždy odišiel charizmatický bubeník Juraj Černý.

Zo smrti hudobníka je zdrvený aj dvorný textár kapely Tublatanka a jej bývalý manažér Martin Sarvaš. S Jurajom Černým totiž len nedávno hovorili o tom, že by bol rád, keby sa dala dokopy pôvodná zostava kapely.

"Naše životy sa veľa prelínali, až sa spojili, keď som začal písať básničky. On ma vlastne dotiahol k Ďurindovi a tak tá kapela vznikla. Ako bubeník bol vynikajúci. On tomu dával ten sound. To bola tá chémia, čo to držala pokope," prezradil Martin Sarvaš.

Venoval sa filmu

Juraj Černý napokon v 90. rokoch Tublatanku opustil. Ako vyštudovaný dokumentarista sa potom začal venovať filmu. Nakrúcal videoklipy, stal sa dabingovým režisérom a písal televízne scenáre.

Láska k hudbe mu ale zostala. Od bicích úplne neodišiel, no hraním sa neživil. Bicie mu zostali ako koníček.

Ešte v čase, keď hral s Tublatankou, začal hrať aj s kapelou Slobodná Európa. Práve s nimi mal v marci vyraziť na turné.

"Bol to najlepší bubeník v regióne Európy alebo strednej Európy. Ďurka mal každý rád," priznáva basgitarista skupiny Slobodná Európa Martin Zimányi.

Miloval Led Zeppelin

Hoci hral v Slobodnej Európe, navždy zostane v pamäti fanúšikov najmä ako člen Tublatanky. Ako ten charizmatický fešák, ktorého bubny znejú vo všetkých najväčších hitoch Tublatanky.

Ako prezradil líder Tublatanky Maťo Ďurinda, samotný Juraj Černý miloval Led Zeppelin. Ešte v 80. rokoch vyhlásil, že na pohrebe chce, aby mu zahrali "Stairway to Heaven".

Práve touto skladbou sa s ním kolegovia, priatelia a blízki rozlúčia.

"Som z toho zdrvený. Cítil som ho ako kamaráta. Veľa sme toho spolu prežili. Mal dar od Boha. Necvičil, proste len tak prišiel a zahral presne to, čo si tá pesnička pýtala. Nikdy naňho nezabudnem. Je mi veľmi smutno," priznal Maťo Ďurinda.

Juraj Černý mal dar od Boha, presvedčte sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie