Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zomrel Juraj Černý (†54) bubeník Tublatanky a Slobodnej Európy
Zdielať na
Hudba

Zomrel Juraj Černý (†54) bubeník Tublatanky a Slobodnej Európy

BRATISLAVA / Smutná správa zasiahla slovenskú hudobnú scénu. Zomrel bubeník kapely Tublatanka a Slobodná Európa Juraj Černý. Mal 54 rokov. S informáciou prišiel Denník N. Príčina úmrtia nie je zatiaľ známa.

Podľa Denníka N sa mal Juraj Černý v marci po dvojmesačnej pauze s kapelou Slobodná Európa vydať na turné. Avšak to sa nestalo. Bubeník vo veku 54 rokov zomrel.

"Je to môj kamarát veľmi dobrý, taký fakt až životný druh. Sme spolu strávili dlhé roky hraním v skupine Slobodná Európa," priznal basgitarista Martin Zimanyi.

Bubeník Tublatanky

Juraj Černý sa preslávil najmä ako bubeník slovenskej hard rockovej skupiny Tublatanka, ktorú založil s Maťom Ďurindov v roku 1982.

"Potom ma vlastne dotiahol k Ďurindovi, lebo vedel, že robím texty, a tak tá kapela vznikla," spomína textár Martin Sarvaš.

S kapelou nahral za desať rokov pôsobenia 7 štúdiových albumov. V roku 1996 skupinu opustil.

Slobodná Európa

Popri Tublatanke hral aj v slovenskej punk rockovej skupine Slobodná Európa.

Juraj Černý vyštudoval dokumentárnu tvorbu na VŠMU v Bratislave. Po odchode z Tublatanky sa venoval aj oblasti filmu, réžie, scenárom či kamere.

SITA

Informáciu o jeho smrti potvrdil na Facebooku aj Jeho Skromnosť Sveťo Korbeľ.

"Obrovský smútok za Tebou Ďurko. Odpočívaj v pokoji. Bol si jedným z mala tých najbližších ľudí v mojom živote," uviedol na sociálnej sieti Facebook.

Zomrel bubeník Juraj Černý, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie