Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hriešne drahá gitara Georga Harrisona! Vydražili ju za 657 tisíc libier
Zdielať na

Hriešne drahá gitara Georga Harrisona! Vydražili ju za 657 tisíc libier

Dražba gitary Georga Harrisona, bývalého beatlesáka, dopadla nad očakávania! Vydražila sa za neuveriteľných 657 tisíc libier. Takú čiastku nepredpokladali ani organizátori podujatia.

Extrémne drahá gitara

V New Yorku v sobotu vydražili za 657-tisíc dolárov (v prepočte približne 480-tisíc eur) elektrickú gitaru zosnulého člena britskej kapely The Beatles Georgea Harrisona. Organizátori aukcie predpokladali, že gitara 1962 Rickenbacker 425 sa predá za 400-tisíc až 600-tisíc dolárov (zhruba 292-tisíc až 438-tisíc eur).

Harrison si spomínanú gitaru kúpil v roku 1963 v Mount Vernon v americkom štáte Illinois, keď bol na návšteve u svojej sestry. V tom istom roku na nej hral počas vystúpení The Beatles v britských televíznych programoch Ready Stead Go! a Thank Your Lucky Stars.

Použil ju aj pri nahrávaní skladieb I Want To Hold Your Hand a This Boy, ktoré vznikli v októbri 1963. Na dražbe sa okrem toho napríklad predali ručne popísaný transparent s podpismi Johna Lennona a Yoko Ono z roku 1969 za 187-tisíc dolárov (zhruba 136-tisíc eur) a za 125-tisíc dolárov (91-tisíc eur) zas basgitara, ktorú v polovici 60. rokoch používal Paul McCartney.

The Beatles vznikli v roku 1960 v Liverpoole a dodnes ich hudobní kritici považujú za jednu z najlepších a najvplyvnejších kapiel všetkých čias. Debutovali albumom Please Please Me. Na konte majú množstvo úspešných nahrávok ako napríklad With The Beatles, A Hard Day's Night, BeatlesFor Sale, Rubber Soul, Revolver, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Abbey Road či Let It Be.

Kapela si vyslúžila 25 nominácií na Grammy, z ktorých osem dokázala premeniť na ceny, pričom tento rok im udelili Grammy za celoživotné dielo. Formácia získala aj Oscara a to za skladbu Let It Be z rovnomenného dokumentárneho filmu z roku 1970.

V roku 1988 The Beatles uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Medzi najväčšie hity skupiny patria skladby ako napríklad Please Please Me, She Loves You, I Want To Hold Your Hand, Help! a Yesterday, Ticket to Ride, All You Need Is Love, Hey Jude, Come Together, All My Loving, A Hard Day's Night alebo And I Love Her.

Zo slávnej štvorky sú nažive už len dvaja členovia. Johna Lennona zavraždil v roku 1980 v New Yorku Mark David Chapman a George Harrison v roku 2001 podľahol rakovine. Paul McCartney a Ringo Starr sú stále hudobne aktívni.

Súvisiace články

Najčítanejšie