Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prezident Zeman (69) o Bartošovej (†48): Bulvár ju nezabil
Zdielať na

Prezident Zeman (69) o Bartošovej (†48): Bulvár ju nezabil

Samovražda speváčky Ivety Bartošovej (†48) zasiahla celú Českú republiku i Slovensko. Mnohí jej smrť pripisujú okoliu, predovšetkým čelí obvineniam jej manžel Josef Rychtář (56). Dva týždne po tragickej udalosti sa rozhodol prehovoriť aj prezident Českej republiky Miloš Zeman (69), píše český denník Blesk.cz.

Mohlo pomôcť okolie

Fanúšikovia Ivety Bartošovej, jej obdivovateľ Zdeněk Macura, taliansky exmilenec Domenico Martucci a niektoré známe osobnosti vinia za smrť speváčky jej manžela Josefa Rychtářa (56). Nie sú však jediní!

Mlčanie prelomila aj hlava štátu Miloš Zeman, ktorý si tiež myslí, že keby bola speváčke poskytnutá odborná pomoc, dalo sa tragédii predísť, píše český denník Blesk.cz.

"Nemyslím si, že by bulvár bol hlavným faktorom samovraždy Ivety Bartošovej. Ja by som sa v takom prípade musel zasamovraždiť aspoň pätnásťkrát a stále som tu," konštatoval Zeman. 

"Myslím si, že Iveta Bartošová mohla spievať tak, ako napríklad Marie Rottrová alebo Hana Zagorová, do sedemdesiatky alebo osemdesiatky. To, čo ju zabilo, boli ľudia okolo nej. Bulvár môže byť doplňujúci faktor, to, samozrejme, uznávam, ale keby bola v priateľskom prostredí, určite by ju nezabil," dodal prezident.

Hlava štátu tak reagovala na Rychtářove slová krátko po smrti speváčky. Vdovec vtedy obvinil z jej smrti práve médiá.

Pretvaruje sa

Ťažké srdce na vdovca Josefa Rychtářa má aj speváčkina mamina Svatava. Tá si nedávala servítku pred ústa ani na adresu manžela svojej dcéry. A veru nehovorila o ňom v superlatívoch. "Je to diabol! Pretvaruje sa. Vie byť výrečný, ale len teraz sa ukazuje, aký naozaj bol. Je strašné, čo robí, ako sa správa," rozohňuje sa.

"Tiež si myslím, že ten list na rozlúčku, čo ukazuje svetu, nenapísala Iveta. Nikdy totiž nepísala tlačeným písmom. Vždy len písaným. Hnevám sa naňho, že neurobil nič pre to, aby tragédii zabránil," dodáva.

Speváčkina mama z času na čas hovorila aj s Josefom. Hlavne vtedy, keď Ivete nebolo dobre. Ten však nikdy ani len nenaznačil, že by jej dcéra mala nejaké problémy či už s liekmi, alebo s alkoholom.

"Podľa neho bolo všetko v poriadku. Všetko bolo zaliate slnkom. Ivetka schudla, ale to je v pohode. Musel to mať naplánované. Viem, že ju nebil. Ale psychicky ju podľa všetkého týral a chcel si ju privlastniť len pre seba," spomína.

"Nebola som vôbec rada, keď mi minulý rok dcéra oznámila, že sa chce vydávať. Nato mi povedala, že jej neprajem v lásku a o svadbe som sa dozvedela až od novinárov," priznáva.

Iveta musela byť veľmi zúfalá, keď sa rozhodla pre takéto radikálne riešenie. Nikdy však nič nenaznačila ani len svojej matke. "Bola pod jeho vplyvom a zrejme mi nechcela robiť zbytočné starosti. Vedela, že by ma to trápilo," ospravedlňuje si správanie Bartošovej jej mama.

Pozrite si reportáž, v ktorej Rychtář tvrdí, že nie je tyran:

Súvisiace články

Najčítanejšie