Ako býva zvykom, matky sa o svoje deti boja. A nezáleží na tom, či je dieťa dieťaťom, alebo je dospelé, či má svoju rodinu. "Bála som sa o ňu stále. Vyhrážala sa dlhšiu dobu, že to urobí. Ale, že by to urobila a ešte takýmto spôsobom, tomu som nechcela veriť. Je mi veľmi ľúto Artura, musel predčasne dospieť," smutne dodáva.

So svojou dcérou bola Svatava v pravidelnom kontakte, telefonovali si každý týždeň. "Jedine, keď nebolo Ivetke dobre, volal jej manžel. Ona však na sebe nedala nikdy nič poznať. Nikdy sa nesťažovala," spomína. 

Naposledy spolu hovorili len deň pred tragédiou. "V pondelok večer sme spolu telefonovali asi trištvrte hodiny. Rozobrali sme ako typické ženy všetko možné. Bavili sme sa aj o Arturovi. Bola v poriadku. Aspoň sa mi zdalo. Lúčila sa so slovami ´Maminka, maj sa krásne, daj na seba pozor´," dodáva matka speváčky.

Pochybuje však, že by jej posledné slová mali byť navždy. Údajne Iveta mala zvyk sa takto lúčiť. "Ale druhý deň to urobila. Nemôžem to pochopiť. Ale už je jej dobre...," smutne konštatuje.

Pretvaruje sa

Svatava si nedávala servítku pred ústa ani na adresu manžela svojej dcéry. A veru nehovorila o ňom v superlatívoch. "Je to diabol! Pretvaruje sa. Vie byť výrečný, ale len teraz sa ukazuje, aký naozaj bol. Je strašné, čo robí, ako sa správa," rozohňuje sa.

"Tiež si myslím, že ten list na rozlúčku, čo ukazuje svetu, nenapísala Iveta. Nikdy totiž nepísala tlačeným písmom. Vždy len písaným. Hnevám sa naňho, že neurobil nič pre to, aby tragédii zabránil," dodáva.

Speváčkina mama z času na čas hovorila aj s Josefom. Hlavne vtedy, keď Ivete nebolo dobre. Ten však nikdy ani len nenaznačil, že by jej dcéra mala nejaké problémy či už s liekmi, alebo s alkoholom.

"Podľa neho bolo všetko v poriadku. Všetko bolo zaliate slnkom. Ivetka schudla, ale to je v pohode. Musel to mať naplánované. Viem, že ju nebil. Ale psychicky ju podľa všetkého týral a chcel si ju privlastniť len pre seba," spomína.

"Nebola som vôbec rada, keď mi minulý rok dcéra oznámila, že sa chce vydávať. Nato mi povedala, že jej neprajem v lásku a o svadbe som sa dozvedela až od novinárov," priznáva.

Iveta musela byť veľmi zúfalá, keď sa rozhodla pre takéto radikálne riešenie. Nikdy však nič nenaznačila ani len svojej matke. "Bola pod jeho vplyvom a zrejme mi nechcela robiť zbytočné starosti. Vedela, že by ma to trápilo," ospravedlňuje si mama Ivety.

Pozrite si reportáž, v ktorej Rychtář tvrdí, že nie je tyran: