Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rychtář (56) mohol Bartošovú týrať, bola príliš krehká
Zdielať na

Rychtář (56) mohol Bartošovú týrať, bola príliš krehká

Smrť Ivety Bartošovej je plná otázok. Viac svetla do tragédie by podľa slovenskej odborníčky vnieslo psychiatrické vyšetrenie Josefa Rychtářa. Mohli by sa objasniť špekulácie o násilí, ktoré údajne panovali v ich vzťahu.

Rychtář je svojrázny

Smrť Ivety Bartošovej spustila lavínu otázok. Nielen jej príbuzní, ale aj fanúšikovia či priaznivci sa pýtajú, či za jej radikálnym rozhodnutím nemohlo byť spolužitie práve s jej manželom Josefom Rychtářom.

"To je prejav človeka, ktorý je svojrázny, ktorého osobnosť je zvláštna. Je iná ako je to u bežných ľudí. A potom takýto človek môže paradoxne reagovať búrlivo, pre nás nepochopiteľne, nezrozumiteľne," ozrejmuje psychiatrička Danica Caisová. 

Na internete sa objavili aj správy Ivety kamarátovi. Ich pravosť sa nedá overiť. Avšak označuje v nich svojho manžela ako človeka s rozdvojenou osobnosťou - tyrana, od ktorého chce odísť.

"Sú isté indície, ktoré by mohli svedčiť o tom, že on ju nechcel pustiť z područia, nechcel jej dovoliť, aby ona od neho odišla a aby žila samostatne," dodáva psychiatrička.

Podľa známej psychiatričky by na túto otázku dalo odpoveď iba psychiatrické vyšetrenie, ktorému by sa musel podrobiť dobrovoľne.

"Samozrejme, že by to vyšetrenie mohlo preukázať rôzne povahové zvláštnosti. Aj tie, ktoré navonok nie sú zrejmé a jasné," upresňuje psychiatrička.

"Keby som bol taký tyran, ako ma médiá označujú, tak by mi Iveta toto nenamaľovala a nenapísala," obhajoval sa Rychář.

Pozrite si reportáž, v ktorej Rychtář popiera, že by bol tyran:

Bitku si obete zaslúžia

"Ten väzniteľ alebo tyran presvedčí tu obeť o tom, že ona je na vine tomu, že je týraná. Často bité ženy sú presvedčené, že si tú bitku zaslúžili," ozrejmuje psychiatrička.

"Znie to takmer neuveriteľne, ale týraní ľudia vydržia až neuveriteľne veľa. Vydržia to dlhé roky. Bola to človek krehkej duše, ktorá zrejme na jednej strane potrebovala oporu a nevedela celkom odhadnúť, koho tak celkom blízko k sebe púšťa,"
dodáva.

"Známky toho, že on naozaj mal na ňu veľký vplyv a ovplyvňoval jej konania a to, ako sa ona správala navonok a isto aj doma medzi nimi dvoma," dopĺňa.

"Môžu byť ľudia, ktorí trúchlia, alebo ktorí vyzerajú, že trúchlia, tak ako si to predstavujeme a necítia pritom nič,"
uzatvára psychiatrička.

Psychiatrička hovorí o domácom násilí, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie