Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mal veľké plány, napokon bude zrejme všetko inak! Vémola môže začať BALIŤ, sen sa končí!
Zdielať na

Mal veľké plány, napokon bude zrejme všetko inak! Vémola môže začať BALIŤ, sen sa končí!

Archívna reportáž

Kvôli zraneniu a následným komplikáciám Karlos Vémola už dlhšiu dobu nezápasil. Posledné týždne si ale táto hviezda MMA trúfla na dva zápasy a v oboch išla Karlosova ruka hore. Ako darček za tento úspech si vybral ďalší prírastok do mini ZOO v jeho Vémolande, ako nazýva svoje obydlie aj so zvieratmi. Nedávno sa priznal, že má zálusk na slona. Kvôli tomu plánuje dokonca kúpu väčšieho pozemku. No je možné, že žiadny slon nebude, ba čo viac, príde aj o ďalšie zvieratá.

​Karlos Vémola momentálne chová obrovskú korytnačku menom Prcek, jedného menšieho a dvoch veľkých krokodílov, klokana, kozu, pštrosa, prasiatko, veveričky a vo veľkom akváriu zas pláva žralok a veľký sumec, diamantové raje a morské paryby. Ale jeho najväčšou pýchou je levica Elsa, ktorú získal zhruba pred dvomi rokmi, keď bola malým levíčaťom a nedávno jej zabezpečil malého levieho spoločníka.

Jeho plány na rozširovanie ZOO mu ale nemusia vyjsť, ba dokonca môže prísť aj o zvieratá, ktoré už má, píše portá Extra.cz. Podľa projektu Czech Interests in the EU má Európska komisia na stole návrh na zákaz chovu exotických zvierat a obchodu s nimi. To by ale Terminátor predýchal len ťažko. "Ja som tak prepnutný, že by som sa toho nikdy nevzdal. Veľa preto pracujem a plním si svoje detské sny. Ako dieťa som totiž nemohol mať zvieratá. Teraz už môžem, tak to preháňam a mám zviera, na ktoré si spomeniem," vysvetľoval nedávno pre Blesk. To zrejme o plánoch z Bruselu ešte nevedel.

​Nedávno sa už dokonca zišli ministri poľnohospodárstva členských štátov a na zasadnutí diskutovali o možnom zákaze obchodovania s exotickými zvieratami ako sú tigre, obrovské korytnačky a aligátori vrátane ich chovu. Komisia má zjednotiť pravidlá chovu týchto zvierat. Súkromný chov tigrov je stále legálny v krajinách ako Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Írsko a Česká republika. Väčšina európskych štátov návrh podporila, preto sa ním bude zaoberať Európska komisia. Komisia by mohla perspektívne navrhnúť celoeurópsky zoznam "bežných" zvierat určených na chov. To by však museli opäť schváliť nielen členské štáty, ale aj Európsky parlament. Zaujímavé je, že Česká republika a Poľsko boli jedinými krajinami, ktoré hlasovali proti tomuto návrhu.

Karlos je na svoju ZOO veľmi hrdý a má veľké plány. Tie mu ale možno zarazia v Bruseli:

Česká republika má v tomto smere zlé skúsenosti. Pred štyrmi rokmi krajinou otriasol prípad zabíjania tigrov pre ich kožu a iné časti tela. Policajti nedávno objavili na trávnatom pozemku neďaleko Kladna ďalšie mŕtve telá exotických zvierat v značnom štádiu rozkladu. České úrady od januára tohto roku sprísnili chov exotických zvierat kvôli opakovaným prípadom krutosti, ale nie je zakázaný. Vémolov chov nedávno skritizoval Petr Fejk, bývalý riaditeľ pražskej ZOO. "Svet je plný podobných alfasamcov, ktorí si zaobstarávajú zvieratá, aby zvýraznili samých seba. Zvieratá u nich doma nemajú čo robiť. Sú to nezmyselné nápady ľudí, ktorí majú peniaze a vplyv. Neviem, čo si presne pán Vémola zaobstaráva, ale evidentne to robí len kvôli sebe," tvrdí zrejme na základe skúseností. Pre Karlosa by bol zákaz chovu veľkou ranou, trvá na tom, že zvieratá sa u neho majú dobre a chová ich s láskou.

Súvisiace články

Najčítanejšie