Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najsmutnejšia premiéra! Presne v deň skonu Dana Heribana slávnostne uviedli film, kde žiari!
Zdielať na

Najsmutnejšia premiéra! Presne v deň skonu Dana Heribana slávnostne uviedli film, kde žiari!

Archívna reportáž

Fanúšikovia všestranne talentovaného umelca Daniela Heribana (†43) sa budú dlho spamätávať z jeho nečakaného úmrtia, ráno 24. mája, z dôsledku zlyhania srdca. Osud to zariadil zvláštnym spôsobom navyše tak, že práve v ten deň sa mal večer zúčastniť slávnostnej premiéry filmu Muž, který stál v cestě v pražskej Lucerne. Vo filme o udalostiach z roku 1968 si zahral rolu Alexandra Dubčeka (†70).

​Smutný nádych mala v stredu pražská premiéra filmu režiséra Petra Nikolaeva (66) Muž, který stál v cestě, ktorá sa oddnes začína premietať v kinách. Vo filme si zahrala celá plejáda známych slovenských a českých hercov, aby stvárnili hlavné postavy politického diania v Československu z roku 1968. Daniel Heriban si zahral Alexandra Dubčeka, čelného predstaviteľa štátu, ktorý obsadila armáda Varšavskej zmluvy. Dej sa odohráva okolo Františka Kriegla (†71), ktorý sa ako jediný z predstaviteľov tzv. pražského jara vzoprel vedeniu Sovietskeho zväzu a nepodpísal protokol o kapitulácii. 

Zosnulému hercovi Danielovi Heribanovi boli politické témy blízke, v minulosti si zahral aj v slovenskom filme režisérskej dvojice Mariany Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna Sviňa (2020) na motívy knihy Arpáda Soltésza o prepojení mafie a vplyvných mužov z politiky a zneužívaní zdrogovaných dievčat v istom prevýchovnom zariadení. Heriban stvárnil ministra Ňuňa. Film od tej istej režisérky Únos (2017) bol inšpirovaný skutočnými udalosťami z politickej scény deväťdesiatych rokov minulého storočia, keď tajné služby uniesli prezidentovho syna. Heriban si zahral rolu Efendiho. Ale aj komediálny seriál Horná Dolná, kde účinkoval, sa dotýkal aj diania v politike. 

Pozrite si trailer k filmu Muž, který stál v ceste, kde si okrem iných známych tvárí zahral aj Daniel Heriban: 

Daniel Heriban, ktorý sa narodil 25. marca 1980 v Trnave sa ale najviac angažoval v divadle. Po absolvovaní štúdia na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave nastúpil 1. júla 2007 do Slovenského komorného divadla (SKD) v Martine a od roku 2014 bol členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Spolupracoval aj s divadlami Aréna, s Radošinským naivným divadlom, Divadlom GUnaGu, s Novou scénou, Mestským divadlom Žilina či s Bábkovým divadlom na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici. Bol tiež úspešným hudobným skladateľom s jeho tvorbou filmovej a divadelnej hudby, a tiež pesničkami pre deti v albumoch Leporelo (2008) a Na Jeden Dych (2012). Bol trojnásobným držiteľom divadelných ocenení Dosky a titulu OTO.

Daniel pôsobil na doskách SND v Bratislave, jeho predčasný skon nesú všetci ťažko, bol všeobecne obľúbený nielen ako umelec, ale aj ako človek:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Činohra SND (@cinohrasnd)

Súvisiace články

Najčítanejšie