Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zomrela hviezdna speváčka Tina Turner!
Zdielať na

Zomrela hviezdna speváčka Tina Turner!

Čierna streda pre svet umenia. Slovensko prišlo o všestranne nadaného Daniela Heribana vo veku len 43 rokov, svet prišiel o legendu, rokenrolovú "babičku" Tinu Turner. Skonala vo veku 83 rokov vo Švajčiarsku, kde dlhé roky žila.

​V stredu zomrela Tina Turnerová, revolučná "kráľovná rock'n'rollu", ktorá prekonala mnohé vážne osobné a profesionálne prekážky a prežila hviezdnu šesťdesiatročnú spevácku, no aj hereckú kariéru. Zástupca speváčky pre Telegraph potvrdil, že zomrela po dlhej chorobe vo svojom dome v Küsnachte pri Zürichu vo Švajčiarsku.

Turnerová sa narodila ako Anna Mae Bullocková 26. novembra 1939 na vidieku v Tennessee a svoju kariéru začala ako bluesová speváčka v nočných kluboch vo veku 16 rokov. Legendárna interpretka sa prvýkrát preslávila v 60. rokoch minulého storočia ako členka skupiny Ike and Tina Turner Revue, ktorá chrlila piesne, ktoré sa umiestňovali na prvých miestach hitparád, až kým ho po rokoch domáceho násilia neopustila. Mala s ním synov Ronnieho a Tina si adoptovala dve Ikeove deti, Ikea Jr. a Michaela.  Z predchádzajúceho vzťahu mala aj syna Craiga.

Tina žiarila na pódiách do vysokého veku:

​Po prežití príšerného vzťahu sa Turnerová neskôr vrátila na scénu ako jedna z najvýznamnejších osobností v dejinách hudby a v 80. rokoch dosiahla medzinárodnú slávu ako sólová umelkyňa s hitmi ako "What's Love Got to Do With It". Tina, ktorá sa preslávila aj kultovou verziou piesne "Proud Mary" z roku 1971 a úlohou tety Entity vo filme "Mad Max Beyond Thunderdome" z roku 1985, bola v posledných rokoch života sužovaná zlým zdravotným stavom vrátane mŕtvice, rakoviny čriev a zlyhania obličiek, ktoré si vyžiadalo transplantáciu.

So svojimi fanúšikmi sa naposledy rozlúčila v dokumentárnom filme "Tina" z roku 2021. "Niektorí ľudia hovoria, že život, ktorý som žila, a vystúpenia, ktoré som odohrala, si zaslúžia uznanie... Na to by som mala byť hrdá. Som," povedala Tunerová v dokumente HBO. Získala 12 cien Grammy, predala viac ako 200 miliónov albumov, zahrala si v niekoľkých filmoch a napísala tri bestsellery vrátane jedného, ktorý bol v roku 1993 adaptovaný do životopisného filmu "What's Love Got to Do with It" (Čo s tým má spoločné láska) s Angelou Bassett v hlavnej úlohe Turnerovej.

Najčítanejšie