Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jakubiskov pohreb sa neobišiel bez kontroverzie! Urážka majstra v reakcii na príhovor!
Zdielať na

Jakubiskov pohreb sa neobišiel bez kontroverzie! Urážka majstra v reakcii na príhovor!

Archívna reportáž

Posledná rozlúčka so slávnym slovenským režisérom Jurajom Jakubiskom (†84) sa konala na tom azda najdôstojnejšom mieste, v pražskej katedrále svätého Víta na Hradčanoch, kde sa konávali aj korunovácie českých kráľov. Silný a dojímavý bol aj program poslednej rozlúčky, či už spev, alebo slová. Bývalý český prezident Václav Klaus (81), ktorý bol roky Jakubiskovým blízkym priateľom, predniesol pri rakve obklopenej kvetmi a vencami, s jeho čiernym klobúkom položeným navrchu, záverečné slová na rozlúčku. Smútočnú omšu za Jakubiska celebroval Kardinál Duka.

​V peknom a dôstojnom príhovore k odchodu Juraja Jakubiska z tohto sveta si však nedokázal bývalý prezident Václav Klaus odpustiť poznámku na margo režiséra Jiřího Menzela (†84). Aby vyzdvihol Jakubiskove pevné zásady, poukázal na to, že "nikdy nenakrútil žiadne Kto hľadá Zlaté dno".  Tento Menzlov film o stavbe priehrady mu umožnil po päťročnej stopke z politických dôvodov vrátiť sa opäť k filmovaniu. Klaus tiež povedal, že keby Jakubisko emigroval, "stratil by morálne právo nakrúcať doma filmy". Tieto výroky rozčúlili prítomného režiséra Jana Hřebejka až tak, že na druhy deň napísal na Twitter: "Naozaj málokomu asi napadne, aby si ako rečník nad rakvou významného umelca Juraja Jakubiska kopol do jeho významnejších mŕtvych kolegov (Menzela, ale aj Formana, Němca, Passera)... Nemal som tam chodiť."  

O nevhodnosti Klausovej poznámky k Menzelovi sa dá s Hřebejkom určite súhlasiť, ale on si tiež mohol zaiste odpustiť poznámku, že Menzel a ďalší menovaní boli významnejšími režisérmi ako zosnulý Jakubisko, ktorý bol nazývaný Fellinim východu. Geniálny taliansky režisér Federico Fellini (†84) sa svojho času o ňom vyjadril: "V Jakubiskových filmoch sa iracionálne, zázračné a rozprávkové objavuje rovnako prirodzene ako život sám, ale nie všetci majú Jakubiskove oči, ktoré umožňujú vnímať to zázračné, neočakávané a fantastické, dokonca v jednoduchom každodennom živote." Boli si blízki, takmer ako bratia, Jakubisko obsadil aj Felliniho manželku, skvelú herečku Giuliettu Masinu (†73), do slávneho rozprávkového filmu Perinbaba.   

Podľa niektorých zúčastnených boli niektoré pasáže príhovoru prezidenta Klausa nevhodné: 

​Jakubiskove životné motto, ktoré bolo aj na parte, znie: "Keď veríš snom, splnia sa ti, keď veríš v lásku, nájde si ťa." Svoje sny si plnil, aj keď raz veľmi zaváhal. Po zamatovej revolúcii bol prvým režisérom z východu, ktorý sa dostal do Hollywoodu, kde sa okolo neho strhla priam hystéria a dostal šancu byť režisérom slávneho muzikálového filmu Cats. "Vy ste jediný, kto môže nakrútiť muzikál Cats. Znamená to ale, že tu budete musieť zostať tak dva roky. Keď poviete áno, kúpime na sfilmovanie práva..," spomínal na slová hollywoodskeho producenta Jakubisko s tým, že sa mu veľmi nechcelo. Vrátili sa na Slovensko, no neskôr zvolili za domov Prahu. Ktovie, či by sa s Jakubiskom teraz nelúčil celý svet, ak by ponuku na muzikál Cats prijal. To by už asi Hřebejk reagoval inak.

Súvisiace články

Najčítanejšie