Oblačno
15°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Posledná rozlúčka s Jakubiskom dojímala k slzám. Najviac dojal veniec od Deany a Knechtovej spev
Zdielať na

Posledná rozlúčka s Jakubiskom dojímala k slzám. Najviac dojal veniec od Deany a Knechtovej spev

Zdroj: youtube/screenshot

Už dlhé roky trápilo Juraja Jakubiska zdravie, až mu napokon museli transplantovať srdce. Mal už po sedemdesiatke, čo nie je obvyklý vek na tento zákrok, a mnoho ľudí aj túto výsadu kritizovalo. Ako sa ale ukázalo, srdce sa ujalo výborne a majster žil ešte ďalších 11 rokov. Žiaľ, 24. februára aj toto srdce dotĺklo, do čoho nepochybne zasiahla aj rakovina jazyka, s ktorou Jakubisko v poslednej dobe bojoval.

​V sobotu o 13. hodine sa svet naposledy rozlúčil s jedným z najväčších režisérskych majstrov, akých kedy Československo malo. Zádušná omša sa konala na rovnakom mieste, kde nastúpil na poslednú cestu Karel Gott, v pražskom Chráme sv. Víta, a slúžil ju ten istý duchovný, kardinál Dominik Duka. 

Medzi smútočnými hosťami bolo mnoho známych tvárí z oboch brehov rieky Moravy, vrátane veľkých režisérskych mien - Zdeněk Troška, Jan Hřebejk, F.A. Brabec či Jiří Strach, ktorý dostal slovo aj počas omše. Nechýbali mnohí herci, herečky, speváci a speváčky, ale aj iné osobnosti šoubiznisu, ako napríklad vdova po Mirovi Žbirkovi. Katarína Žbirková priniesla aj ohromný veniec s odkazom, že azda spolu s Mekym pozerajú na druhom svete filmy.

Nechýbala ani Andrea Verešová, ktorá hrá aj vo voľnom pokračovaní Perinbaby - Dva svety, ale ani Petra Vančíková, nezabudnuteľná Alžbetka z tejto jedinečnej rozprávky. Hlavným rečníkom nad rakvou zosnulého Jakubiska bol bývalý český premiér a prezident Václav Klaus, rodinný priateľ Jakubiskovcov. Dovolil si tak trochu poopraviť výrok kardinála Duku, ktorý označil Jakubiska za Felliniho východu, či Tarkovského nášho západu. "Je to výrok veľmi nepresný. Juraj nebol žiadnym opakovaním Felliniho, bol sám sebou, bol Jurajom Jakubiskom. Autenticky prežil a zažil náš východ, Slovensko, nie Rím či Taliansko. Prežil komunizmus, ale nenakrúcal žiadne režimné agitky. Bol veľký človek, úžasný filmár, dobrý priateľ. Ani po týždni od okamihu, čo odišiel z pozemského sveta, nedokážem nájsť vhodnejšie slová," vyjadril sa bývalý významný politik s obdivom a dodal, že mu želá, aby sa aj na druhom svete stretával so svojimi poetickými snami.

Ako prvá zverejnila smutnú správu Jakubiskova dcéra:

Rakvu zdobil neodmysliteľný Jurajov klobúk, okrem bielych kvetov boli spod neho spustené aj pásy filmov. Obkolesená bola mnohými vencami, od českého prezidenta Zemana, ale aj zo Slovenska, jedinečnou kreáciou bola kamera z bielych kvetov od detí a vnukov Jakubiska, či farebna paleta so štetcami, no skutočne dojímalo najmä obrovské biele srdce s jasným odkazom: "Milujúca Deana". Ak aj mnohí udržali slzy, keď si za klavír sadla Katka Knechtová a odspievala Muoj Bože z filmu o Bathoryčke, len máloktoré oko ostalo suché. Smútok v tvári Deany lámal srdcie, syn Jorik celú dobu nezložil okuliare, smútiaca dcéra Janette prišla aj s jej dvomi synmi. Azda sa splní prianie, ako ho vyslovil aj Václav Klaus, aby sa Jakubisko aj na druhm svete ďalej stretával so svojimi poetickými snami.

Najčítanejšie