Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zomrela Marína Kráľovičová, hviezda slovenského hereckého neba
Zdielať na

Zomrela Marína Kráľovičová, hviezda slovenského hereckého neba

Archívna reportáž

Bol neuveriteľne mladistvá aj po deväťdesiatke, pomáhalo jej piešťanské bahno

Vo veku 95 rokov zomrela v pondelok večer slovenská herečka, rodáčka z obce Čáry na Záhorí, Marína Kráľovičová. Ostatných pár mesiacov žila v domove pre seniorov v bratislavskom Starom Meste.

​Správu o skone slovenskej legendy hereckého neba priniesol ako prvý portál Štandard.sk, ktorému mal smutnú správu potvrdiť údajne dobre informovaný zdroj.

Hoci ju všetci poznali ako Marínu, v skutočnosti sa volala Mária Kráľovičová-Procházková. Narodila sa 7. júna 1927 do roľníckej rodiny, ako najstaršia z piatich súrodencov. Po vychodení meštianskej školy začala pracovať ako holička a neskôr sa zamestnala ako predavačka v odevoch. Všetko zmenil inzerát v novinách o konkurze na miesto herečky, ktorý napokon aj absolvovala. Porotu na čele s Andrejom Bagarom rozosmiala a zaujala natoľko, že po krátkej dobre prišiel list z divadla, že je prijatá. Jej mama to však neprijala práve s nadšením.

Marína Kráľovičová si vedela života užívať:

​Do Komorného divadla Martin prišla 15. augusta 1945. Tu pôsobila dva roky, potom začala navštevovať Štátne konzervatórium v Bratislave, odbor herectvo a už počas štúdia v roku 1948 sa stala členkou Slovenského národného divadla, ktorému už ostala navždy verná. Jej premiérou bola Agnesa z hry Škola žien (Moliér), po boku Andreja Bagara. Pamätnou sa stala vďaka Jozefovi Budskému, ktorý ju obsadil do zdramatizovanej Sládkovičovej Maríny.

Stvárnila mnoho ďalších výrazných a významných postáv, zažiarila v divadle v Tajovského Ženskom zákone, preloženom do záhoráčtiny, ktorý sa hral v SND 14 rokov. Kráľovičová zažiarila vo vyše 400 úlohách filmových či divadelných, napríklad v takých nezabudnuteľných filmoch ako Skalní v ofsajde, Višňový sad, Tiene v raji či Americká tragédia. Patrila medzi národných umelcov, za svoju kariéru získala vyše 20 rôznych ocenení, vrátane Radu Ľudovíta Štúra I. triedy. S novinárom, básnikom a spisovateľom Miroslavom Procházkom prežila viac ako päťdesiat rokov, pokým ju v roku 2005 navždy neopustil po prehratom boji s rakovinou lymfatických uzlín. Mali spolu dve deti.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie