Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nikdy mu neodpustí! Pre TOTO Bohdalka nenávidí Žilkovej Stropnického!
Zdielať na

Nikdy mu neodpustí! Pre TOTO Bohdalka nenávidí Žilkovej Stropnického!

Archívna reportáž

Jiřinka je samý úsmev, ale vie sa aj nahnevať

Keď Jaromír Soukup (53) nedávno tipoval na budúceho prezidenta Martina Stropnického (65) a jedným z dôvodov bol ten, že ho ľudia milujú, zrejme netušil, že okrem jeho sklamanej manželky Veroniky Žilkovej (61) a jej blízkych je najmenej jedna osoba, u ktorej by narazil na opačný názor. Je to herečka Jiřina Bohdalová (91). Stačila jej jedna zlá skúsenosť, aby na neho zanevrela. Napísala o tom aj vo svojej knihe Můj život mezi slzami a smíchem.

​Keď ešte vlani oslavovala legendárna komička Jiřina Bohdalová úctyhodné životné jubileum, bola to celospoločenská udalosť. Objavovala sa po celý rok v médiách a na rôznych významných podujatiach. Pritom hýrila dobrou náladou a humorom, a jasne tým dokazovala, že nie je žiadnou vetchou starenkou. Doteraz to nie je inak. Pri spomienke na udalosť, ktorú zažila s Martinom Stropnickým, sa ale veľmi nebaví. Ako napísala vo svojej autobiografii, tento v súčasnosti diplomat a veľvyslanec, sa jej veľmi netaktným spôsobom zbavil v Divadle Na Vinohradoch, kde sa stal v roku 2005 po odchode Jiřiny Jiráskovej novým šéfom.

​Ťažko uveriť, že takú populárnu herečku ako je Bohdalka, nechcel vtedy nový riaditeľ vo svojom hereckom tíme. V Divadle Na Vinohradoch stvárnila množstvo krásnych postáv v divadelných hrách, posledná bola v hre Lásky pani Katty. "Katty mi sedela vekom aj temperamentom. Tá hra nebola žiadnym hitom, nestáli sa na ňu rady, ale tiež sme to nehrali pred poloprázdnym hľadiskom. Jirásková ako riaditeľka pekne povedala, že je to predstavenie, ktoré vnáša do repertoáru farbu, ktorá tam nemala chýbať," zverila sa herečka vo svojej knihe.

Jiřinka našla v Divadle Na Jezerce novú rodinu:

Stropnický mal ale iný názor. "Zavolal si ma a oznámil mi, že Katty sťahuje z repertoáru. Vykal mi, ja som mu tykala. 'To je tvoje právo ako umeleckého riaditeľa'," povedala som a rovno sa otočila na päte. "Ale my pre vás budeme hľadať..," kričal za Jiřinkou, ktorá už bola na odchode. "To sa ma dotklo. Útecha, že pre mňa budú niečo hľadať? Čo je to za rozlúčku s herečkou, ktorá v tomto divadle strávila tridsaťštyri rokov, podstatnú časť svojho života? 'Ty už nehľadaj!' Som na seba dosť pyšná, že som udržala emócie a nezachovala sa ako domovníčka, ktorej niekto vliezol na umytú podlahu, čo zvyčajne v podobných situáciách robím," spomína Jiřina s ťažkým srdcom.

​Zadosťučinenie našla v divadle Na Jezerke. Po tom, ako sa posťažovala svojmu priateľovi, režisérovi Zdeňkovi Zelenkovi, sa jej ozval Jan Hrušínský s ponukou na uvedenie Katty u neho. "Na jeho popud sa text na niektorých miestach preškrtal a predstavenie sa skrátilo. Obsadenie so Satoranským, Kepkom a Kubánkovou, ktorí si vyjednali vo vinohradskom divadle súhlas s hosťovaním, sa nezmenilo, rovnako ako kostýmy, ktoré Hrušínský odkúpil - a neľutoval. Vynosili sme ich. Lásky pani Katky, ktoré skončili po 47 predstaveniach na Vinohradoch, sa na Jezerke hrali ešte 220-krát," víťazoslávne prehlásila Bohdalová, ktorá Stropnickému jeho prešľap a necitlivé rozhodnutie nikdy neodpustila.

Súvisiace články

Najčítanejšie