Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zagorovej meno je už vytesané na náhrobku, urna však chýba! Je za tým jej manžel!
Zdielať na

Zagorovej meno je už vytesané na náhrobku, urna však chýba! Je za tým jej manžel!

Archívna reportáž

Ubehol už nejaký čas od skonu Hanky Zagorovej (†75), no stále nie dostatočne dlhý na to, aby sa zo smútku spamätal jej oddaný manžel Štefan Margita. Hanka bola pre neho stredobodom vesmíru. V júni oslávili 30 rokov od ich sobáša, ktorý sa uskutočnil vzápätí po rozvode speváčky s baletným majstrom Vlastimilom Harapesom (76). Počas ich manželstva urobil Štefan snáď všetko, čo jej videl na očiach. Bol s ňou v dobrom aj zlom. Posledné dva roky boli pre neho ale naozaj veľmi veľkou skúškou. Teraz mu už zostala iba urna.

​Akoby Zagorová tušila, že život je krehký a nevypočitateľný, keď si už pred pár rokmi kúpila hrobové miesto na nádhernom mieste na pražskom Vyšehrade, kde dala hneď aj postaviť náhrobok. Toto miesto je nielen krásne, ale aj dôstojné, Vyšehrad má slávnu históriu, na ktorú sú Česi právom hrdí. Navyše, nie je ďaleko od bytu v pražskom Podolí, kde Hanka spolu so Štefanom posledné roky bývala. Na svoje hrobové miesto s náhrobkom premiestnila aj pozostatky rodičov. Dnes je na náhrobku napísané už aj jej meno s dátumom narodenia aj úmrtia. No urna s jej ostatkami chýba, píše portál Blesk.

Nedokáže sa jej vzdať Štefan Margita. Podľa neho ešte nenastala pravá chvíľa, aby se od milovanej manželky aj takto odlúčil. "Urnu mám stále doma," prezradil s hlasom plným smútku. Až vraj pocíti, že už nastal čas, uloží urnu na ňou vybrané miesto.

Zagorová zomrela krátko pred 76. narodeninami:

​Urna a jeden nový obraz s portrétom Hanky sú jediné veci, ktoré pribudli do ich bytu. Margita tam nezmenil nič a ani zatiaľ na radu priateľov nemieni. Obraz s podobizňou Hanky je od výtvarníka Petra Hajka. "Hneď som vedel, kam ho umiestnim," zveril sa operný spevák, ktorý sa čoskoro chystá odletieť za prácou do Washingtonu, kde má účinkovať. Mohol by to byť pre neho moment zmierenia a naštartovania života bez Hanky.

Spolu s ňou mali v pláne navštíviť začiatkom jesene ich obľúbenú Malagu, kde majú apartmán. On sám sa tam už ale nechystá. "Aj tak by mi tam všetko pripomínalo Haničku..," skonštatoval Margita. Hoci urnu ešte neuložil, aj tak vedie jeho cesta pravidelne k hrobu milovanej ženy. Fanúšikovia speváčky tam nosia kvety a zapaľujú sviečky na hrobe. "Veľmi mi pomáhajú krásne slová, ktoré mi ľudia píšu v tejto ťažkej a smutnej dobe," tvrdí Margita. "Vlastne nie je chvíľa, kedy by som na Haničku nemyslel..," dodal vdovec, ktorý si musí zvykať, že Hanku pri sebe mať už nikdy nebude. 

Súvisiace články

Najčítanejšie