Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Päť rokov trvajúci boj sa skončil. Moderátorka podľahla rakovine práve keď sa začala cítiť lepšie
Zdielať na

Päť rokov trvajúci boj sa skončil. Moderátorka podľahla rakovine práve keď sa začala cítiť lepšie

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Deborah James, moderátorka BBC a publicistka pre The Sun, odišla z tohto sveta navždy. Ešte pred pár dňani statočne odolávala rakovine čriev vo finálnom štádiu a šírila osvetu o boji proti tejto zákernej chorobe. Pred vyše mesiacom ju prepustili z nemocnice, aby si ju na sklonku života zobrali do starostlivosti rodičia. Nechcela byť v jej stave na očiach jej dvom malým deťom, ktoré by jej ťažké stavy asi neniesli dobre.

​Vďaka svojej statočnosti si Deborah získala milióny fanúšikov po celej Británii. Všetci verili v zázrak, žiaľ, nestalo sa. O jej skone sa dozvedeli z príspevku na Instagrame, kde sa píše: "S hlbokým zármutkom oznamujeme, že zomrela Dame Deborah James, najúžasnejšia manželka, dcéra, sestra, mama. Deborah dnes pokojne zomrela obklopená svojou rodinou. Deborah, ktorú mnohí z vás poznajú ako Bowelbabe, bola inšpiráciou a my sme na ňu nesmierne hrdí, na jej prácu a angažovanosť v charitatívnych kampaniach, fundraisingu a nekonečnom úsilí o zvyšovanie povedomia o rakovine, ktoré sa dotklo toľkých životov." 

Deborah sa so svetom podelila o svoje skúsenosti, aby zvýšila povedomie, prelomila bariéry, zrušila tabu a zmenila konverzáciu o rakovine. Aj v tých najťažších chvíľach bolo jej odhodlanie bojovať aj za druhých inšpirujúce. Rodina sa poďakovala všetkým jej priaznivcom s tým, že verí, že v jej odkaze budú pokračovať. "Ďakujeme, že ste zohrali svoju úlohu na jej ceste, ste všetci neuveriteľní," stálo v správe. Deborah krátko pred svojim koncom na tomto svete napísala svojim podporovateľom posledný odkaz. Jej slová boli hneď po jej skone zverejnené v príspevku na Instagrame. "Nájdite si život, ktorý stojí za to, aby ste si ho užívali - riskujte, milujte hlboko, neľutujte, a vždy, vždy majte rebelantskú nádej. A nakoniec, skontrolujte si hovienka - môže vám to  zachrániť život," rozlúčila sa pre ňu typickým spôsobom.

Osud Deborah nebol ľahostajný ani princpvi Williamovi, ktorý sa s ťažko chorou ženou stretol prednedávnom aj osobne:

Keď minulý rok po piatich rokoch od stanovenia krutej diagnózy oslávila v rodinnom kruhu svoje štyridsiatiny napriek tomu, že jej lekári povedali, že má len osempercentnú šancu dožiť sa ďalších 5 rokov, bola veľmi šťastná. Dlho vzdorovala nepriazni osudu. O každý krok svojej cesty sa podelila s čitateľmi denníka Sun v rubrike Veci, ktoré ma prinútila vysloviť rakovina a svojimi vernými sledovateľmi na sociálnych sieťach. Moderovala aj oceňovaný podcast BBC You, Me and the Big C (Ty, ja a veľké C) spolu s Rachael Bland, ktorá zomrela v septembri 2018, Lauren Mahon a jej manželom Stevom. 

Počas päť a pol roka zmenila komunikáciu o rakovine hrubého čreva, zvýšila dôležitú informovanosť a prelomila tabu. Sľúbila, že urobí všetko pre to, aby pomohla ostatným vyhnúť sa jej osudu. Inšpiráciou pre ňu bola najmä láska k jej deťom, 12-ročnej Eloise a 14-ročnému Hugovi. Práve v ostatných dňoch pred smrťou si pochvaľovala, že sa cíti byť zrazu plná energie a je jej lepšie. Žiaľ, nebol to v tomto prípade dobrý signál a koniec prišiel rýchlo. Deborah ale zachránila, a vďaka svojej neúnavnej kampani ešte zachráni, mnoho životov.

V mene Deborah sa rodina rozlúčila s fanúšikmi na sociálnych sieťach s jej vopred pripraveným, silným statusom:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Deborah James (@bowelbabe)

Súvisiace články

Najčítanejšie