Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Trestu opäť NEUNIKNE! Nielen basa, ale aj mastná pokuta za zneužitie maloletej!
Zdielať na

Trestu opäť NEUNIKNE! Nielen basa, ale aj mastná pokuta za zneužitie maloletej!

Archívna reportáž

Posledné roky, odkedy začal narastať vplyv hnutia MeToo, sa začali na súdoch hromadiť obvinenia zo sexuálneho násilia známych mužov šoubiznisu od dovtedy mlčiacich obetí. Jedným z nich bol aj na prekvapenie mnohých aj známy a svojho času veľmi populárny komik Bill Cosby (84). Preslávil sa predovšetkým vďaka účinkovaniu v televíznom seriáli Šou Billa Cosbyho z 80. rokov, ktorá mala obrovský úspech aj u slovenských divákov. No zdá sa, že ani trochu nebol taký ideálny, slušný a citlivý muž, akého pred kamerami stvárňoval.

​Tento vzhľadom sympatický a skutočne nevinne pôsobiaci herec sa vo svojom pokročilom veku nevyhol obvineniam viacerých žien z obťažovania a znásilňovania. Na súdu ho napokon dostala basketbalistka Andrea Constand (49), ktorú ako pomaly 70-ročný pred znásilnením v roku 2004 aj zdrogoval. V roku 2018 súd vyhrala a Cosby putoval za mreže.

Tam pobudol takmer tri roky, pokým súd neuznal na základe odvolania jeho advokátov, že podľa všetkého došlo k zásadnej chybe v procese. "Musí byť prepustený a musí byť vylúčené akékoľvek ďalšie trestné stíhanie pre tieto konkrétne obvinenia," znel verdikt súdu. Cosbyho hovorca súdu poďakoval. "Za túto spravodlivosť bojoval pán Cosby. Osvietilo vás," prehlásil Andrew Wyatt. Advokátka Gloria Allred zastupujúca viac ako 30 žalobkýň Cosbyho uviedla, že toto rozhodnutie súdu neobhájilo konanie komika. A zdá sa, že spravodlivosť sa opäť ozýva. Po roku má totiž herec na základe rozhodnutia súdu na krku ďalší trest s odškodným 500 000 dolárov.

Takto pred rokom Cosbyho prepustili z väzenia, no zdá sa, že nepekný príbeh sa tým neskončil:

​V roku 2014 podala na americký súd istá Judy Huth (64) žalobu, že ju Cosby v roku 1975 sexuálne napadol, pričom mala iba 16 rokov, píše portál Deadline. Neskôr sa opravila, že to bolo o rok neskôr. Hercov právny zástupca spochybnil jej výpoveď vrátane jej revidovaného časového harmonogramu. Staručký, takmer slepý Cosby sa na verejnosťou pozorne sledovaný súdny proces do súdnej siene osobne nedostavil. Judy Huth vypovedala, že komik ju a jej o rok staršiu kamarátku pozval do sídla zakladateľa časopisu Playboy Hugha Hefnera, s ktorým sa v sedemdesiatych rokoch priatelil. Vylákal ju do spálne a násilím sa na ňu vrhol. Keď sa bránila, mal ju prinútiť, aby na ňom vykonala sexuálny akt "aspoň" svojou rukou.

​V slzách sa Huth na súdnej lavici vyžalovala, že sa po tomto incidente cítila "ako šialenec, oklamaná a hlúpa", pričom jej právnici na dôkaz predložili fotografiu, na ktorej je ona a Cosby vo vnútri sídla. Cosbyho advokáti predostreli súdu jeho výpoveď z roku 2015, v ktorej komik tvrdil, že si ju nepamätá a že by nepokračoval v sexe s maloletou. Porotcom tiež ukázali videozáznam výpovede teraz už zosnulého Hugha Hefnera z roku 2016, ktorý tam hovorí, že by bolo "veľmi nezvyčajné", keby do jeho sídla pustili neplnoleté dievčatá. Podle žalobkyne však veľmi dobre vedel, koľko má rokov, a súd jej dal za pravdu. Rozhodol, že Cosby jej musí vyplatiť odškodné vo výške 500 tisíc dolárov za citovú a psychickú ujmu. Verejnosť len ťažko prijíma obvinenia voči slávnym sympaťákom, no ak je ich viacero, nedá sa už oklamať staré známe "bez vetra sa ani lístok nepohne".

Súvisiace články

Najčítanejšie