Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Biznismenka ako remeň! Ivana Gottová čerpala miliónovú pandemickú dotáciu pre umelcov!
Zdielať na

Biznismenka ako remeň! Ivana Gottová čerpala miliónovú pandemickú dotáciu pre umelcov!

Archívna reportáž

Pred pár dňami vyšlo najavo, že podaktorí známi českí umelci počas pandémie, kedy im bolo znemožnené pracovať, nezaváhali a požiadali štát o finančnú kompenzáciu. Ako stálo v popise dotačného programu - dotácia bola určená pre podnikateľské subjekty, ktorých hlavnou činnosťou je organizovanie alebo zabezpečovanie hudobných, hudobno-dramatických, tanečných, divadelných programov, ktorých hlavným cieľom je poskytovanie kultúrnych služieb verejnosti v oblasti scénického umenia alebo zastupovanie umelcov v rámci kolektívnej správy práv alebo sprostredkovanie alebo predaj vstupeniek na kultúrne podujatia v zmysle definície ticketingových spoločností, a ktoré boli priamo obmedzené vo svojej hospodárskej činnosti na základe prijatých krízových opatrení vlády.

​Na prekvapenie mnohých požiadala o túto finančnú podporu, ktorá mala byť jednorázová, aj agentúra Karla Gotta, ktorej konateľkou je od roku 2015 vdova Ivana Gottová, a to dokonca dvakrát. V oboch prípadoch aj uspela  Vo februári 2021 získala sumu 969 864 Kč a druhýkrát v júni toho istého roku 352 752 Kč. Celkovo získala 1 322 616 Kč, v prepočte zhruba 54 tisíc eur, čo je veru nemalá čiastka. Aké dôvody uviedli v žiadosti o ňu z agentúry nevedno, ale dá sa predpokladať, že mohli súvisieť so zrušením premiéry dokumentárneho filmu Karel v októbri 2020, na ktorý vlastní Ivana Gottová spolu s režisérkou Olgou Malířovou Špátovou autorské práva. Premiéra sa po odklade uskutočnila až 7. októbra 2021.

Informácia o tejto vysokej dotácii si chcel overiť portál ŽivotVČesku a pokúsili sa skontaktovať s hovorkyňou rodiny, Anetou Stolzovou, Neúspešne. Záležitosti súvisiace s financiami sú veľmi citlivou záležitosťou, informácie sa ale dali overiť aj na portáli hlidacstatu.cz, ako aj priamo na ministerstve priemyslu a obchodu. 

Trailer k filmu Karel:

"Všetky údaje na portáli Hlídač štátu sme poskytovali my, ako ministerstvo priemyslu a obchodu, v súlade so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám," potvrdil v nedeľu popoludní pravosť dokumentu hovorca ministerstva Vojtěch Srnka. Je ale pravdepodobné, že nemálo podnikateľov, ktorí na tom nie sú finančne tak dobre ako miliardárska vdova po Karlovi Gottovi, nedostalo tak štedrú kompenzáciu pre straty z ich podnikateľskej činnosti a môžu sa cítiť právom ukrivdení. Navyše, Ivana ani nie je umelkyňa, ktorej by osobne bolo bránené v práci, no ukázala sa byť, ako už mnohokrát v živote, skúsená biznismenka, ktorá sa nenechá ujsť žiadnu príležitosť. A keďže spravila všetko v súlade so zákonom, niet jej čo vyčítať, azda sa nad tým dá len ľudsky zamyslieť.

Je možné, že straty kvôli zrušeniu plánovanej premiéry filmu Karel kompenzoval Ivane Gottovej a tímu štát:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karel Gott Agency (@karelgottagency)

Súvisiace články

Najčítanejšie