Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zomrela hviezda európskeho filmu, muži ju milovali, ženy obdivovali
Zdielať na

Zomrela hviezda európskeho filmu, muži ju milovali, ženy obdivovali

Zdroj: Pixabay.com

Vo veku 90 rokov zomrela talianska herečka Monica Vitti. Úmrtie ikony talianskeho filmu oznámil na Twitteri bývalý starosta Ríma Walter Veltroni, ktorého o to požiadal jej manžel, fotograf Roberto Russo, uvádza agentúra AP. Podľa spravodajského portálu Euronews rodáčka z Ríma zomrela v dôsledku komplikácií spôsobených Alzheimerovou chorobou, pre ktorú sa stiahla z verejného života po jej diagnostikovaní v roku 2001.Oficiálne to oznámil aj taliansky minister kultúry Dario Franceschini. "Zbohom Monica Vitti, zbohom kráľovná talianskeho filmu. Dnes je naozaj smutný deň, odišla veľká umelkyňa a veľká Talianka," uviedol vo svojom vyhlásení.

​Monica Vitti sa narodila 3. novembra 1931 ako Maria Luisa Ceciarelli. V tínedžerskom veku účinkovala v amatérskych divadelných produkciách, potom navštevovala Rímsku Národnú akadémiu dramatických umení, ktorú ukončila v roku 1953. Ako členka talianskeho hereckého súboru absolvovala turné po Nemecku a svoje prvé divadelné vystúpenie mala v Ríme v inscenácii La Mandragola od Niccola Machiavelliho. Počas 50-tych rokov vystupovala v talianskej televízii a robila nejaké filmové práce. Jej prvá významná filmová rola bola vo filme Maria Amendolu z roku 1958 Le dritte. 

Preslávila sa až vo filmoch režiséra Michelangela Antonioniho, s ktorým mala počas 60-tych rokov aj milostný vzťah. S Antonionim sa prvýkrát stretla pri nakrúcaní filmu Dobrodružstvo a za svoju rolu získala cenu na Berlinale za najlepší ženský herecký výkon . Hrala aj v ďalších troch slávnych Antonioniho dielach z prvej polovice 60. rokov - Noc, Zatmenie a Červená pustatina. Vďaka tejto "tetralógii emócií" získala herečka, ktorá zaujala svojou netypickou a tajomnou krásou, medzinárodnú slávu. Vytvorila tiež nerozlučnú komediálnu dvojicu s hercom a režisérom Albertom Sordim. Medzi jej ďalšie snímky patria napríklad Dievča s pištoľou (1968), On a ona (1970), Prízrak slobody (1974), V štátnom záujme (1978), Viem, že vieš, že viem (1982) či Flirt (1983), ktorý jej na 34. Berlinale vyniesol Strieborného medveďa.

Krásna Monica Vitti vo filme Dobrodružstvo z roku 1960: 

Jej posledným projektom bol Secret Scandal, ktorý Vitti sama režírovala a hrala v ňom po boku Elliotta Goulda. Film mal premiéru na filmovom festivale v Cannes v roku 1990 a Vitti dostala Cenu Davida di Donatella pre najlepšieho nového režiséra, režisérku. Film pojednával o žene, ktorú stvárnila Vitti, ktorá dostala filmovú kameru od filmového režiséra, ktorého hrá Gould. Kamera, ktorá bola náhodne zapnutá, nahrávala indiskrétne jej manžela. Režisér sa rozhodne, že je to dosť zaujímavé na to, aby o tom nakrútil skutočný film. Pred odchodom do dôchodku sa Monica Vitti ešte raz objavila v talianskom televíznom filme Ma tu mi vuoi bene? z roku 1992. Za svoju celoživotnú kariéru získala Zlatého leva na filmovom festivale v Benátkach v roku 1995.

Na slávnu taliansku herečku si spomenuli aj fanúšikovia na sociálnych sieťach: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Fiorella Valdesolo (@fifival)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie