Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hviezdny moderátor zneužil stovky ľudí od 5 do 75 rokov! O monštre sa teraz ľudia dozvedia viac!
Zdielať na

Hviezdny moderátor zneužil stovky ľudí od 5 do 75 rokov! O monštre sa teraz ľudia dozvedia viac!

O mimoriadne kontroverznej, veľmi známej osobnosti v Británii, televíznom a rozhlasovom moderátorovi a dídžejovi Jimmy Savileovi (1926 - 2011) práve BBC nakúrca dramatický seriál The Reckoning (Zúčtovanie). Medzi ľuďmi to vyvolalo búrlivé reakcie, pretože tento muž, ktorý mal dokonca titul Sir, bol obvinený zo sexuálneho zneužitia stoviek bezbranných osôb vo veku 5 až 75 rokov.

Odporné skutky Jimma Savilea voči bezbranným osobám si zaslúžia odsúdenie aj s odstupom času, azda aby sa pripomínalo, že nie každý je taký, ako sa na prvý pohľad zdá. Britská televízna stanica BBC sa rozhodla nakrútiť ako memento o ňom a jeho živote seriál Zúčtovanie. Práve v BBC Savile uvádzal dlhé roky relácie ako Top of the Pops a Jim'll Fix It. Odhaduje sa, že na charitu vyzbieral 40 miliónov libier a počas svojho života bol všeobecne oceňovaný pre svoje osobné vlastnosti a ako fundraiser, ako sa uvádza na Wikipedii. Savile bol veľmi nezvyčajnou osobnosťou, ktorej životný štýl, správanie a spôsoby páchania trestnej činnosti boli rovnako nezvyčajné, no v každom prípade nechutné a odsúdenia hodné. 

Vďaka svojej sláve, činnosti v charite a získavaniu finančných prostriedkov mal výnimočný prístup k viacerým nemocniciam britského zdravotníctva a využil možnosti, ktoré mu tento prístup poskytovali na zneužívanie pacientov, personálu a ďalších osôb v šokujúcom rozsahu. Ako celebrita v úlohe dobrovoľníka a fundraisera mal moc a vplyv v týchto nemocniciach, čo znamenalo, že jeho správanie, ktoré bolo zjavne nevhodné, nebolo spochybňované tak, ako by malo byť. Preto mohol pokračovať vo svojich neblahých trestných aktivitách bez účinného spochybnenia, zastavenia a obvinenia ho z tejto škandalóznej amorálnosti. Mal sa dopustiť zneužitia stoviek ľudí vo veku od nehoráznych 5 rokov, až po 75.

Pozrite si zábery z nakrúcania, kde vidno herca Stevea Coogana dokonalo zamaskovaného do podoby Savilea:

Hlavnú úlohu v pripravovanom seriáli stvárni komik a herec Steve Coogan, pre slovenských divákov známy najmä z filmov Noc v múzeu či Holmes a Watson, ktorý túto ponuku veľmi zvažoval, píše portál List"Rozhodnutie hrať Jimmyho Savila som nebral na ľahkú váhu. Neil McKay napísal inteligentný scenár, ktorý citlivo zobrazuje otrasný príbeh, ktorý aj keď je trýznivý, je potrebné ho vyrozprávať," zveril sa pre BBC, pre ktorú Savile pracoval ako obľúbený moderátor. Keď sa rozhodli zmapovať jeho život a činy v seriáli The Reckoning, dbali na každý detail. "Úzko sme spolupracovali s ľuďmi, ktorých životy Savile ovplyvnil, aby sme zaistili, že ich príbehy budú zobrazené citlivo a s rešpektom," uvádza sa vo vyhlásení. Režisér povedal, že seriál je príležitosťou dať jeho obetiam hlas.

Tento seriál má zobrazovať Savilea od jeho detstva až po jeho smrť v roku 2011, "keď sa zistilo, že zneužil viac ako 500 detí". Dňa 11. januára 2013 bola pod logom Kráľovskej prokuratúry zverejnená správa o obvineniach zo sexuálneho zneužívania vznesených voči Savileovi v rámci operácie Yewtree, ktorú vypracovali Metropolitná polícia a NSPCC. "Teraz je jasné, že Savile sa skrýval na očiach a využíval svoj status celebrity a fundraising na získanie nekontrolovaného prístupu k zraniteľným ľuďom počas šiestich desaťročí. Z rôznych dôvodov veľká väčšina jeho obetí nemala pocit, že by mohla prehovoriť, a je zrejmé, že niektoré z malého počtu, ktoré prehovorili, boli odmietnuté tými, ktorí mali právomoc, vrátane ich rodičov a opatrovníkov," stálo v závere. Po zverejnení sa obetiam ospravedlnili, ale prípad otriasol Britániou a nepochybne mnohí cítia obrovskú krivdu, že toto monštrum zomrelo bez trestu.

Súvisiace články

Najčítanejšie