Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Drsný Stallone zažiaril! Prekvapivé hobby akčného svalovca žne úspechy!
Zdielať na

Drsný Stallone zažiaril! Prekvapivé hobby akčného svalovca žne úspechy!

Archívna reportáž

Slávny hollywoodsky herec Sylvester Stallone (75) je nerozlučne spätý so sériou filmov o začínajúcom boxerovi menom Rocky, ako aj o veteránovi z Vietnamu, Rambovi. Novinkou je informácia, že Stallone pri príležitosti malého jubilea si doprial celkom iný kúsok. V nemeckom Hagene má premiérovo výstavu svojich obrazov. Tvrdí dokonca, že sa cíti byť lepším maliarom ako hercom.

Sylvester Stallone si k sedemdesiatpäťke nadelil svoju prvú výstavu obrazov s názvom "Sylvester Stallone: 75. retrospektíva k narodeninám", priniesol portál HollywoodReporter. Počas predošlého víkendu ju herec otvoril v Osthaus Museum v nemeckom Hagene. Výstavu, ktorá potrvá až do 20. februára 2022 mapuje hercovu tvorbu od konca 60. rokov až po súčasnosť a obsahuje približne 50 obrazov, medzi ktorými sú autoportréty a aj nikdy predtým nevidené rané diela.

"Expresívne obrazy Sylvestra Stalloneho nám energicky ukazujú, čo tvorí našu existenciu. Jeho témy sa točia okolo hry, snov, fantázie, drsnej reality, viery a smrti," vysvetlil Tayfun Belgin, riaditeľ Osthaus Museum Hagen, ktorý je aj autorom dvojjazyčného katalógu. "Jednou z prevládajúcich tém v jeho dielach je čas, pričom hodiny sú opakujúcim sa motívom jeho diel," dodal Belgin. "Stallone je veľmi vizuálny človek, jeho myšlienky sa formujú vizuálne a maľba bola jeho najosobnejšou zložitou súčasťou. Keď sa zručnosť a predstavivosť stretnú s dlhou životnosťou, je to skutočná vec," hovorí Mathias Rastorfer, ktorý hollywoodsku hviedzu ako maliara zastupuje už desať rokov.

Pozrite si Stalloneho tlačovku pred vernisážou:

Na tlačovej konferencii 4. decembra Stallone prezradil, že kedysi dávno kupoval lacné plátna za 2 doláre a potom ich predával za 5 dolárov. "Niekoľko mi ich zostalo, ale tak trochu sa za ne hanbím, pretože ich štýl bol úplne iný, takže som ich mal v skrini," vysvetľoval všestranný umelec. "Nebola v nich žiadna zámienka ani vedecká škola, bola to len farba tečúca po plátne s množstvom emócií, a nikto ich nevidel takmer 55 - 60 rokov. Boli v mojej skrini, takže je skvelé vytiahnuť ich von," dodal. Ale na výstave je aj jeho vysoko ohodnotený slávny autoportrét vyrezávaný skrutkovačom s názvom Finding Rocky z roku 1975. Podľa neho vraj Stallone napísal scenár k dnes už legendárnemu filmu o začínajúcom boxerovi, čiastočne inšpirovaný jeho vlastným životným príbehom.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sly Stallone (@officialslystallone)

V 70. rokoch a až do konca 80. rokov Stallone vytváral temné, expresívne diela, podľa jeho pocitov. "Strach a úzkosť vás tlačia dopredu," zveril sa. V tom čase pracoval najmä s ilustratívnymi grafickými líniami a jasnými farbami. To sa zmenilo okolo roku 1990, keď sa ponoril do sveta súčasného umenia a študoval umelcov ako Picasso, Gerhard Richter alebo Anselm Kiefer. Jeho vlastný štýl, ktorým vytvoril množstvo expresionistických diel, vrátane autoportrétov, bol ale inšpirovaný najmä abstraktnými dielami Marka Rothka. "Maľovanie je najčistejšie zo všetkých umení. A nie je to ako pri filme, kde je za výsledný produkt zodpovedných 500 ľudí. Tu je to jeden človek, ktorý musí znášať slávu, posmech alebo kritiku," vyznal sa na tlačovej konferencii herec, ktorý si myslí, že mu to so štetcom ide lepšie, ako pred kamerou. "Je to oveľa osobnejšie a môžem robiť to, čo chcem," vyjadril svoje pocity umelec. Jeho diela sa zatiaľ predávajú za pomerne nízke sumy, už od 1500 dolárov, no je vysoko pravdepodobné, že časom budú rásť.

Súvisiace články

Najčítanejšie