Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Boj Doroty Nvotovej o život pre pľúcnu embóliu! A jej poisťovňa mlčí!
Zdielať na

Boj Doroty Nvotovej o život pre pľúcnu embóliu! A jej poisťovňa mlčí!

Zdroj: Instagram/Dorota Nvotová

Ani skúsená cestovateľka Dorota Nvotová (39) sa nevyvarovala priam školáckej chybe, ktorá ju mohla stáť život. Našťastie prišla dostatočne včas pomoc, čo ju zachránilo od fatálnych následkov pľúcnej embólie, ktorú dostala v Nepále. Zanedbala totiž dôležitú prevenciu a dostatočne dlhú dobu na adaptáciu organizmu na zmenu výškovej zóny.

Pred niekoľkými dňami zažila Dorota Nvotová niečo, čo by ona, a asi ani nikto iný veľmi nečakal. Takmer ju stálo život, že zanedbala prevenciu tzv."výškovej choroby", keď sa opäť vybrala do svojho obľúbeného Nepálu. V tomto prostredí sa kedysi roky pohybovala ako doma a zrejme nikdy výraznejšie nepociťovala problémy s výškami, čo je inak pomerne bežný jav pre cudzincov z nížin. Teraz to ale zažila naplno a poriadne ju to vystrašilo, keďže sa ocitla na hrane života.  

​Zo svojej situácie sa poučila, a preto sa rozhodla, že dá dobrú radu ostatným."Ak fajčíte, často lietate, alebo chodíte do vysokých nadmorských výšok, užívate antikoncepciu, alebo, nedajbože, všetko naraz, vezmite si aspirin, alebo anopyrin, alebo niečo na riedenie krvi. Nie je to vôbec, ale vôbec zábava," poradila Dorota ľuďom po svojej nemilej skúsenosti. Zdôraznila pritom faktory, ktoré zvyšujú riziko hustnutia krvi a zrazenín, v súčasnosti navyše s novou hrozbou v podobe covidu, ktorý má rovnako tendencie zahusťovať krv.

Dorota sa venuje roky hudobnej tvorbe, vypočujte si jej pieseň s názvom Bratislava z roku 2017:

Zrejme bola kdesi na výstupe, keď začala pociťovať, že niečo nie je v poriadku. A iba vďaka privolanému vrtuľníku, ktorý priletel dostatočne včas a odviezol ju do miestnej nemocnice, je ešte nažive. Tam už vedeli po mnohých skúsenostiach ako postupovať pri záchrane života pre embóliu a všetko dopadlo, našťastie, dobre. Po zákroku a následnom zotavení by mohla byť už prepustená z nemocnice, ale okolnosti jej to nedovoľujú. Problém je jej cestovné poistenie.

Dorotu Novotovú postihla nebezpečná pľúcna embólia v ďalekom Nepáli, kde sa momentálne nachádza:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dorota Nvotová (@nvotovadorota)

"Po veľmi ťažkej a nebezpečnej chorobe - pľúcnej embólii, pri ktorej som takmer prišla o život, čakám už tri hodiny so zbalenými taškami na prepustenie z nemocnice. Láskavý a starostlivý personál, ktorý mi zachránil život, ma nemôže prepustiť kvôli poisteniu," oznámila Nvotová na sociálnej sieti svojim sledovateľom. Tvrdí, že si pred cestou zaplatila riadne poistenie, ale, žiaľ, u spoločnosti, ktorá s ňou prestala komunikovať. To je tiež trochu prekvapujúce u skúsenej cestovateľky. Zrejme doteraz žiadnu takúto pomoc ona ani jej okolie nepotrebovali, aby pochybovala o serióznosti spoločnosti, kde sa dala poistiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie