Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chcú ho zruinovať? Po škandále prišiel hviezdny herec o prácu, teraz musí zaplatiť aj 30-miliónovú pokutu!
Zdielať na

Chcú ho zruinovať? Po škandále prišiel hviezdny herec o prácu, teraz musí zaplatiť aj 30-miliónovú pokutu!

Archívna reportáž

Iba pred štyrmi rokmi priznal hollywooodsky oscarový herec Kevin Spacey (62) svoju homosexuálnu orientáciu. Bolo to v čase, keď vrcholila kampaň MeToo v súvislosti s producentom Harveyom Weinsteinom. Ten bol nakoniec odsúdený na roky väzenia. Ani Spacey sa ale obvineniam nevyhol. V jeho prípade ale súviseli s mladými mužmi. Teraz navyše prehral súdny spor s producentmi seriálu House of Cards (Dom z kariet) a bude im musieť zaplatiť milióny ako odškodné.

Doba sa mení, našťastie, a to, čo sa kedysi považovalo za trpkú súčasť kariérneho rastu hollywoodskych hviezd, je už konečne odsudzované. Pomaly, ale iste sa začali brániť najmä herečky, ktoré obťažovali mocní a vplyvní producenti či režiséri.  Po vzniku hnutia MeToo sa tieto nekalé praktiky začali vyšetrovať a svojimi prečinmi vynikol najmä dovtedy nedotknuteľný producent Harvey Weinstein. Nepomohla mu ani jeho moc a vplyv v Hollywoode a šiel natvrdo do basy. Nič pekné ale nebolo počuť ani v prípade herca Kevina Spacey v súvislosti s obťažovaním mladých mužov.

Zo sexuálneho obťažovania ho nakoniec obvinili tri desiatky mužov, ale len jeden prípad sa dostal pred súd. Americká televízia CNN informovala, že Spacey ajpočas nakrúcania seriálu House of Cards obťažoval mladých členov štábu. Potom začalo interné vyšetrovanie, ktoré podľa produkčnej spoločnosti usvedčilo herca z nevhodného správania a porušenia zmluvy. Spoločnosť  MRC ale tvrdila, že o tomto probléme predtým nevedela. Spaceyho nedobrovoľný odchod zo seriálu o politických intrigách vo Washingtone jej ale spôsobil "značné straty" a preto sa obrátila na súd v Los Angeles, píše portál HollywoodReporter.com.

Kevin Spacey v jednej z jeho životných úloh vo filme Americká krása:

Na základe súdneho rozhodnutia musí Kevin Spacey producentom televízneho seriálu zaplatiť odškodné vo výške približne 31 miliónov dolárov. Herec, ktorý sa preslávil najmä filmom Americká krása, ale aj mnohými inými bravúrnymi výkonmi, si zahral v seriáli hlavnú postavu, o ktorú ale pred štyrmi rokmi prišiel v súvislosti s uvedenými obvineniami zo sexuálneho obťažovania mladých mužov. To však nestačilo, navyše ho potopila spoločnosť MRC, ktorá úspešný seriál produkovala, jej súdnou žalobou. Súd uznal jej opodstatnenie a vyniesol verdikt, že herec je zodpovedný za jej finančnú ujmu spôsobenú jeho, aj keď núteným, odchodom.

Posledný Kevinov príspevok na sociálnej sieti spred roka sa datuje k decembru 2020, odvtedy o slávnom hercovi vôbec nepočuť: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kevin Spacey (@kevinspacey)

Spaceyho kariéra sa ocitla po zverejnení jeho škandálov v troskách. O svoju rolu v seriáli House of Cards prišiel, keď sa začalo s nakrúcaním poslednej, šiestej série a scenár bol už takmer hotový. Hlavnú postavu politika Franka Underwooda, ktorú stvárnil Spacey, odstránili a seriál bol skrátený z plánovaných 13 epizód na osem. Dvojnásobný držiteľ Oscara prišiel aj o úlohu J. Paula Gettyho vo filme Ridleyho Scotta Všetky peniaze sveta (2017). Objavil sa ale ešte v roku 2018 vo filme Billionaire Boys Club, ktorý bol dokončený predtým, ako sa objavili obvinenia. V máji 2021 dostal vedľajšiu rolu v kriminálnej dráme Muž, ktorý kreslil Boha a v auguste 2021 sa objavila správa, že Spacey natáča v Kalifornii malú produkciu s názvom Peter Five Eight v réžii Michaela Zaika Halla. No na veľké úlohy, ktoré mu vyniesili tie najvyššie ocenenia, už môže zrejme zabudnúť. O to viac iste boli 30 miliónová strata.

Súvisiace články

Najčítanejšie