Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Smutná správa z Česka. Zomrel známy seriálový herec
Zdielať na

Smutná správa z Česka. Zomrel známy seriálový herec

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Po dlhej ťažkej chorobe zomrel v sobotu ráno známy seriálový herec Miroslav Středa († 76). Verejnosť o tom informovala jeho manželka, herečka Hana Šedivá-Středová (58). Trpel niekoľko rokov na Alzheimerovu chorobu. Diváci si ho môžu pamätať zo seriálov Zdivočelá země, Slovácko sa nesúdi, Četnícke humoresky či z filmu Buldoci a třešne. Hlavné úlohy ho akosi obchádzali, no aj vo vedľajších dokázal zažiariť. Začal ako ochotník, ale neskôr vyštudoval herectvo na brnenskom JAMU.

Pre herca je dobrá pamäť priam nevyhnutnosťou. Táto však už niekoľko rokov zlyhávala kvôli Alzheimerovej chorobe hercovi Miroslavovi Středovi. Postihla ho v ešte pomerne nevysokom veku, a zrejme preto prekvapivo zavesil svoje herecké povolanie už dávnejšie na klinec. Pred pätnástimi rokmi začal uberať zo svojich hereckých aktivít. "Mám rád divadlo a prácu v rozhlase," povedal vtedy. "Začal som si uvedomovať, že život nie je nekonečný, preto som si nechal len tieto dve aktivity. A mám čas sa rozhliadať okolo seba," zveril sa vtedy s jeho postupným poklesom záujmu o dianie zrejme nielen v hereckom svete.

Miroslav Středa sa narodil v Náchode, kde sa pôvodne vyučil za nastavovača textilných strojov, tam aj potom začal pracovať v textilnej fabrike. Zaujalo ho ale ochotnícke divadlo, kde po čase vstúpil do radov ochotníkov v náchodskom kultúrnom dome. Herectvu podľahol a prihlásil sa preto na jeho štúdium na JAMU v Brne, ktorú absolvoval v roku 1968. Jednu sezónu pôsobil v Divadle Petra Bezruča v Ostrave (1968-1969) a potom bol ďalších desať rokov členom Štátneho divadla v Brne (1969-1979). Tu svojím dynamickým herectvom zaujal legendárneho režiséra Zdeňka Kaloče, ktorý mu dal niekoľko významných hereckých príležitostí (Idiot, Jenůfa, Čajka).  

Pozrite si krátku ukážku z mafiánskej komédie Buldoci a třešně, kde si Miroslav Středa zahral po boku slovenského herca Mariána Labudu:

​Ktovie, či jeho rozhodnutie odísť v roku 1979 do Činoherného klubu v Prahe bolo správne. V porovnaní s Brnom mal veľkú konkurencii silných hereckých osobností a zejme preto nedostával významné úlohy. Hrával skôr malé, ale výrazné negatívne postavy. V skutočnosti však taký nebol. "S Mirkom sme spolu veľa hrali. Mal som ho rád, poznali sme sa snáď celý život, bol to fajn chlapec," povedal pre Blesk herec Zdeněk Maryška (74), ktorý bol aj jeho priateľom. Svoj hlas prepožičal Středa aj mnohým postavám v dabingu. Naposledy hral v Mestskom divadle v Moste.

Na kolegu si zaspomínali aj herci a zamestnanci Metského divadla v Mostě, kde Miroslav Středa dhé roky pôsobil: 

Hercovu činorodosť uťala však priskoro ťažká diagnóza. Starecká demencia, s odborným názvom Alzheimerova choroba, sa nedá vyliečiť. Dá sa však liečiť a spomaliť včasnou diagnostikou. Príznaky tohto deštruktívneho ochorenia mozgu sa neprejavia naraz, ale postupne pribúdajú. Ako prvá býva postihnutá krátkodobá pamäť. Neskôr dochádza k nenávratnému poškodeniu aj takzvanej dlhodobej pamäti. Všetko začína nenápadne a pozvoľne sa rozvíja v priebehu niekoľkých rokov, tak to bolo aj v prípade zosnulého herca.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie