Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čerstvá novomanželka Šafářová priznala trpkú diagnózu! Reakcie ľudí sú rôzne!
Zdielať na

Čerstvá novomanželka Šafářová priznala trpkú diagnózu! Reakcie ľudí sú rôzne!

Archívna reportáž

Sympatická tenistka Lucie Šafářová (34), čerstvá manželka hokejistu Tomáša Plekanca, nemá v živote všetko dokonalé. Obrovskou drinou bol samotný tenis, no ešte trpkejšie sú zdravotné problémy, s ktorými sa musela potýkať. V jeden moment to ale vyzeralo, že nádejná profesionálna tenistka bude musieť tenis vzdať.

Stať sa poprednou svetovou hráčkou tenisu vyžaduje už od detstva veľké odriekanie a vytrvalosť. Nie každý má na to povahu, vhodné podmienky či domáce  zázemie. To všetko ale v prípade Lucie Šafářovej klaplo. Jej ambiciózny otec zistil, že prepásol najvhodnejší čas na tenisovú prípravu staršej dcéry, a tak sa vrhol naplno na tréning Lucie už od jej troch rokov. Ju to celkom bavilo a veľmi rýchlo ukázala, že má aj talent. Pod rukami svojho otca trénovala až do neskorej puberty a výsledky sa dostavili v podobe reprezentácie Česka na majstrovstvách sveta do 14 rokov. Vtedy ju už prevzal pod krídla nový tréner.

V tom období zároveň nastal zlom v rámci jej zdravotného stavu. Objavili sa prvé veľké problémy s chrbticou dôsledkom prudkého nárastu jej výšky. Behom krátkeho času narástla až o 12 centimetrov. Nasledujúcich šesť mesiacov po majstrovstvách sveta musela stráviť takmer bez pohybu. "Nikdy som si nemyslela, že nakrútim 13. komnatu, ale stalo sa," zverila sa po nakrútení programu pre Českú televíziu Šafařová. V relácii opísala, ako sa navzdory zdravotnému problému rozhodla pokračovať v kariére, aj keď jej to lekári vôbec neodporúčali. Rodičia, najmä otec, ju v tomto rozhodnutí veľmi podporovali a nemýlili sa. Do WTA Tour vstúpila v osemnástich, v januári 2005. Už v máji získala svoj prvý titul, v júni sa prebojovala do prvej stovky svetového rebríčka a na konci roka jej patrilo 50. miesto.

Pozrite si najlepšie momenty zo zápasu medzi Luciou Šafářovou a Serenou Williams z roku 2017: 

V nasledujúcich rokoch získala celkovo sedem titulov v dvojhre a pätnásť v štvorhre. V dvojhre bol jej najväčší úspech finále na Roland Garros. V roku 2016 na olympijských hrách v Riu de Janeiru získala spolu s Barborou Strýcovou bronzovú medailu v ženskej štvorhre. Jej vrcholná sezóna bola v roku 2015. Stala sa 5. najlepšou hráčkou sveta v dvojhre a 4. najlepšou hráčkou vo štvorhre. V tom istom roku však bola hospitalizovaná pre bakteriálnu infekciu, ktorá sa jej vrátila po predchádzajúcom zranení brušného svalu. Neskôr sa objavili aj iné zdravotné problémy, aj preto tenisovú kariéru na jar roku 2019 ukončila. 

Lucie Šafářová nedávno priznala nepríjemnú diagnózu, ktorou trpela roky, vďaka adekvátnej liečbe sa jej však artritídu podarilo poraziť: 

​Tenistka sa vraj podľa jej slov nechala vyspovedať v 13. komnate najmä preto, lebo chcela poukázať na zdravotný problém. Artritída, ktorou trpela, sa môže dotknúť aj veľmi mladého človeka, ale môžu ju poraziť. Na Instagrame sa po odvysielaní programu objavili k tomu rôzne komentáre. "Nie každý má to šťastie, že reumatoidnú artritídu porazí. Bohužiaľ, nie každý splní podmienky biologickej liečby, nie každému vyhovuje... Mám vás rada, ale príliš to zovšeobecňujete," reagovala podráždene jedna zo sledovateliek Instagramu Lucky. "Ak sa vám podarilo túto blbú chorobu vyliečiť, je to zázrak," napísala ďalšia fanúšička. Lucie následne vysvetlila, že chcela najmä upriamiť pozornosť na túto chorobu, no zjavne to ľudia pochopili všelijako. "Chcem upozorniť, že artritída nie je vyliečiteľná, lebo je autoimunitného rázu... Takže ste ju neporazili, len vhodnou liečbou dostali do latentnej fázy," upozornila napokon na trpký poznatok diskutujúca. Lucie má, našťastie, nateraz pokoj. No najväčším šťastím je nepochybne jej rodina, ktorú okrem nej tvorí hokejista Tomáš Plekanec a dcérka Leontýnka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie