Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Herecký svet smúti. Zomrela hviezda národného divadla
Zdielať na

Herecký svet smúti. Zomrela hviezda národného divadla

Zdroj: SITA

V nedeľu ráno dotĺklo srdce sympatickej herečky charakterových rolí, českej hereckej legendy, Blanky Bohdanovej. Dožila sa úctyhodného veku, tiahlo jej už na deväťdesiaty druhý rok života. Skonala v jednej pražskej nemocnici. Nevie sa, či trpela nejakým zdravotným problémom, ale ešte vlani v marci svoje deväťdesiate narodeniny oslávila vernisážou svojich obrazov a vyzerala celkom čiperne. Okrem herectva sa totiž vášnivo venovala maliarstvu a bola tým známa aj v zahraničí.

Blanka Bohdanová bola na herectvo pripravovaná matkou už od piatich rokov. Prešla aj baletnou prípravou, ale vojna bola dôvodom, prečo vyštudovala najskôr obchodnú akadémiu v Plzni, kde sa aj narodila. Až po vojne začala študovať JAMU v Brne. Štúdium ukončila v roku 1951 a potom začala pôsobiť v plzenskom divadle. Do Prahy prešla hrať v roku 1957 a od roku 1966 dostala stále angažmá v Národnom divadle. Okrem divadla herečku od detstva priťahovalo aj výtvarné umenie. V 80. rokoch vystavovala nielen v Československu, ale aj v zahraničí. V roku 1997 získala Cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu a v roku 2001 získala Cenu Thálie za úlohu Fonsie v inscenácii Džin. Zahrala si aj v mnohých filmoch.

Vďaka maľovaniu sa dokázala Bohdanová vyrovnať s mnohými životnými úskaliami. "Vždy som inklinovala k výtvarnému umeniu, ale počas vojny som nemala možnosť ho študovať. Herectvo bolo logickou voľbou, pretože som hrala v profesionálnom divadle od svojich piatich rokov. Viac som začala maľovať po roku 1969, keď som kvôli režimu nemala ako herečka žiadnu prácu," zverila sa vlani na vernisáži pre Super.cz. Inšpiráciu vraj čerpá rôzne. "Buď je to nejaké okúzlenie zvonku, alebo myšlienka vo vnútri, ktorá ma trápi. A tak sa vymaľujem zo svojich pocitov a je mi dobre. Sú to také pochody mojej duše, ktoré zverujem plátnam," vyznala sa Blanka Bohdanová,  

Blanka bola čiperná do vysokého veku, pozrite sa, ako si ešte pred tromi rokmi užívala prácu na nakrúcaní Návštevy starej dámy od Friedricha Dürenmatta:

Na jej minuloročnú vernisáž obrazov pri príležitosti jej deväťdesiatky prišli viaceré známe herecké tváre ako Josef Somr, Vlastimil Harapes č Dalibor Gondík. Zaspievala jej vnučka Alžbeta a o organizáciu sa staral jej jediný syn Vlado. "Pracovala som ako šialená a maľovala skoro každý deň. Ako vidíte, sú tu vystavené staršie veci, ale aj obrazy z minulého roka a niektoré úplne nové, ktoré som dokončila nedávno. Maľovanie je poistkou pre moje duševné zdravie, baví ma a určite s touto činnosťou nekončím, na vek sa nepozerám. Je to, ako sa hovorí, len číslo, takže mu nevenujem pozornosť," povedala vtedy plná predsavzatí, ešte aktívna umelkyňa.

Blanku Bohdanovú si pripomenuli aj fanúšikovia na sociálnych sieťach: 

​Ale tesne po vernisáži zasiahla svet pandémia nebezpečného koronavírusu a spôsobila vzájomnú izoláciu ľudí, čo najmä staršie ročníky znášali veľmi ťažko. Blanka sa sťažovala aj na vzdialenosť, ktorú musela prekonávať kvôli základným potravinám, čo v jej veku iste nebolo jednoduché. "Nemáme tam nič, takže musím stále niekam cestovať a nakupovať. V Prahe 9 nemáme ani potraviny, čo je katastrofa... Keď ich súrne potrebujem, tak niekam zájdem, ale inak sedím doma, maľujem a iné veci ma už nezaujímajú," povedala pred časom v Sedmičke so zjavnou trpkosťou. O úmrtí herečky informoval hovorca Národného divadla. "Posledná rozlúčka sa uskutoční v rodinnom kruhu na žiadosť zosnulého," oznámil idnes.cz Tomáš Staněk.

Súvisiace články

Najčítanejšie