Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Z tohto dielka bol nadšený aj Milan Lasica! Slovenské hviezdy sa spojili pre Lasicovky!
Zdielať na

Z tohto dielka bol nadšený aj Milan Lasica! Slovenské hviezdy sa spojili pre Lasicovky!

Budú to už tri mesiace, čo Milan Lasica navždy opustil tento svet. No podobne, ako majstri jeho rangu, ani on v skutočnosti nikdy nezmizne. Zanechal po sebe rozsiahle a neopakovateľné dielo, ktoré sa bude šíriť generáciami. Nemalou mierou k tomu prispeje nepochybne aj hudobný počin s názvom Lasicovky.

Nový hudobný projekt Lasicovky sú zhudobnené texty zo zbierky básní zosnulého Milana Lasicu s názvom Bolo nás jedenásť. Jedinečný album začal vznikať ešte minulý rok pri príležitosti majstrových 80. narodenín. Piesne na albume spievajú jeho blízki spolupracovníci, herci aj speváci. Autormi projektu sú Michal Kovalčík a Marek Mečiar, jedným z mnohých interpretov je aj Michal Hudák.

Hoci len ťažko sa hľadá na padnémii niečo dobré, faktom je, že ako prišla korona a lockdown, bolo zrazu dosť času aj na špeciálne projekty. "Boli to časy, keď sme vyslovene nemali do čoho pichnúť a prišiel kamarát s touto knižkou," objasnil prvotný impulz Mišo Hudák. Z bohatého diela Milana Lasicu si pritom vybrali texty, ktoré ešte nikdy neboli zhudobnené. "Sme sa pustili do diela a už v lete sme mali väčšinu pesničiek hotových a vtedy si ich už aj pán Lasica vypočul v demo verzii a povedal, že sa mu to páči," prezradil Michal Kovalčík. "Pre mnohých, najmä rovesníkov, sú to texty, básne notoricky známe, ale mnohí z nich neboli zhudobnené a to si naozaj pýtalo s tým niečo urobiť," zhodnotil Hudák.

Na Lasicu si pred pár dňami zaspomínali aj kolegovia z jojkárskej Sedmičky:

​Keď Michala oslovili, neváhal ani na sekundu, pričom vôbec neskúmal, kto, kde, ako, jednoducho do toho chcel bez váhania ísť. "Keď mi povedali, v akej dobrej spoločnosti budem, to som ozaj odpadol. Od Milana Kňažka, cez Mariána Čekovského, Zuzku Krónerovú, Soňu Norisovú a ďalších, skrátka ansámbel vážnych mien sa tam objavil," hovorí s nadšením Hudák. Vtipkár Michal si dovolil aj jednu drobnú zmenu v texte, keď vo verši "tu leží nejaký chudák", jednoducho písmenko CH vymenil za H, a tak to aj naspieval. Pán Lasica s tým vraj nemal žiadny problém.

​Do projektu bola okrem viacerých interpretov zapojená aj Lasicova dobrá kamarátka, Eňa Vacvalová. "Eňa bola taký môj poradný hlas, keď som hovoril, že vyberáme ľudí, ktorí by sa na to hodili a ona schvalovala, čo sme jej predostreli. No pri niektorých menách povedala, že to by zvážila, ale teda pomohla nám ten výber naplniť," prezradil Kovalčík. "My s Marekom sme väčšinoví autori, ale jednu pesničku napísal aj Janek Ledecký a jednu napísal náš kamarát a spoluhráč Ľuboš Ďurech," doplnil autorský tím. Cédečko je už v predaji, v zime by mal pribudnúť aj vinyl, pre milovníkov gramofónovej klasiky.

"Nikdy som ani nesníval, že budem pri takomto projekte a ešte aj s takou skvelou hudbou. Marek spravil krásnu, až takú funky záležitosť. Krásny projekt s krásnymi ľuďmi, veľmi veselá záležitosť, celé sa to ľahučko rodilo," povedal Michal a Kovalčík potvrdil, že nahrávali pomaly na prvú. "Pri zrode tých hudobných vecí, už z toho textu, keď si to čítate, tak to ide samé," potvrdil Marek Mečiar. Stačí pritom hoci aj jediná ukážka z deviatich skladieb na albume a človek musí súhlasiť, že toto dielko je mimoriadne vydarené a maestro by z neho mal nepochybne radosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie