Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Herec a humorista? Milan Lasica bol oveľa viac, Slovákom zanechal poklad nevídaných rozmerov
Zdielať na

Herec a humorista? Milan Lasica bol oveľa viac, Slovákom zanechal poklad nevídaných rozmerov

Archívne video Archívna reportáž

V nedeľu večer odišiel velikán humoru, aký na Slovensku nemal rovného. Milan Lasica tvroil spolu s Júliusom Satinským dvojicu, ktorá dokázala ľudí preniesť ľudí aj v ťažkých časoch cez realitu s humorom, hoci neraz s trpkou príchuťou. Názorovo konzistentný, na strane demokracie a slobody, no akékoľvek vyjadrenia aj na seriózne témy v sebe vždy niesli nadhľad a humor.

Milan Lasica bol súčasťou slovenskej umeleckej scény šesťdesiat rokov, pričom až do skonu Júliusa Satinského v roku 2002 boli nerozlučnou dvojicou a dokonalo sa dopĺňali. Ich legendárny televízny program Ktosi je za dverami, bol svojho času nepochybne najsledovanejšou zábavou na obrazovkách, pričom pre dvojicu to znamenalo neustály boj so systémom. Našťastie, nikdy to nevzdali, hoci mnohí iní by to na ich mieste bez výčitiek spravili. A tak zanechal Lasica Slovákom poklad, ktorého odkaz a hodnotu možno bez váhania považovať za nesmrteľné.

Za šesťdesiat rokov sa toho dá stihnúť skutočne veľa, no chce to obzvlášť tvorivého ducha a nevídané pracovné nasadenie, aby po človeku ostal výpočet diela tak obsiahly, ako po Milanovi Lasicovi.

Lasica zažiaril v skvelej komédii Utekajme, už ide:

Stvárnil stovku filmových úloh, pričom bolo jedno, či ide o hlavnú alebo vedľajšiu postavu, Lasica bol vždy neprehliadnuteľný. Traja veteráni, Utekajme, už ide, Vážení přátelé, ano, Saturnin či Obsuhoval som anglického kráľa - to je len zlomok z výpočtu skvelých filmov, kde sa Milan Lasica blysol, hoci nebol vyštudovaný herec. Vysokoškolské vzdelanie mu ale nechýbalo - titul na VŠMU získal v odbore dramaturgia, so zameraním na divadlá malých foriem. Okrem toho bol aj držiteľom titulu "študent honoris causa", ktorým jeho tvorbu ocenili študenti Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v roku 2001. Fakulta zverejnila aktuálne milú spomienku: "Zo študijných predmetov si vtedy vybral andragogiku: 'Neviem, čo to je, a veľmi sa na to teším.' Dostal tiež stravné lístky do študentskej jedálne, tie však neplánoval využiť, mal vraj nemilé spomienky na dukátové buchtičky a pľúcka na smotane zo školských jedální...".

Hoci Lasica nebol práve seriálovým hercom, predsa len sa v pätnástich rôznych sériách ukázal, napríklad aj v jojkárskom Paneláku, no výraznejšiu úlohu mal pred zhruba desiatimi rokmi v českom seriáli Kriminálka Staré Město. Spolupracoval aj na vyše šesťdesiatke dokumentárnych filmov, či už ako hlas, spolutvorca, alebo samotný "objekt záujmu". Pri desiatke filmov sa chopil aj režisérskej taktovky - nezabudnuteľná je Veľká rošáda s Milanom Kňažkom v hlavnej úlohe, skvelý je aj Chaos, v ktorom sa predviedol Martin Huba. 

Pripomeňte si slávny program Ktosi je za dverami:

Ako scenárista pracoval na takmer dvadsiatke televíznych diel, pričom rozhodne najväčšou perlou spomedzi nich je Jožko Púčik a jeho kariéra, kde si zahral aj hlavnú postavu. No rozhodne najväčšiu slávu Lasicovi právom priniesli zábavné televízne programy, či už išlo o vlastnú tvorbu, alebo "len" hosťoval. Ťažko ich vôbec spočítať, keďže išlo o vyše sto rôznych programov, no jedno mali spoločné - Lasica bol vždy neprehliadnuteľný a jeho slová boli už akosi automaticky perly ducha.

Roky bavil divákov jojkárskej Sedmičky:

​No popri televíznej tvorbe bol Milan Lasica zrejme srdcom najmä divadelník. Začiatkom 80. rokov ho spolu s Julom Satinským prijal do Štúdia S vtedajší riaditeľ Štefan Ladižinský, čo bol vzhľadom na ich zlý kádrový profil odvážny krok. Tým sa začala ale písať zlatá éra divadla. V roku 1999 sa stal jeho riaditeľom a neskôr aj spolumajiteľom samotný Lasica a do názvu pribudlo symbolicky k S (ktoré pôvodne znamenalo Slovkoncert), aj L. Hlavným kritériom bola vždy kvalita a tak na doskách divadla hosťovali tie najväčšie mená zo Slovenska aj Česka. 

Zabavte sa na slávnej scénke "Švédština":

Často stával na pódiu aj ako spevák, spolupodieľal sa na vzniku štrnástich albumov, z ktorých je azda najväčším klenotom album Bolo nás jedenásť, no nezabudnuteľné sú azda všetky, ktoré vznikli spojením Lasica - Satinský - Filip. Spolu s Jarom Filipom a Julom Satinským vytvorili piesne, ktoré sa stali klasikou a pozná ich každý - Za dedinou, Bolo nás jedenásť, Vyletel vták, Do batôžka, Spomínam na Paríž, jedna perla za druhou. Textárstvo bolo jednou z Lasicových najsilnejších stránok a to, ako dokázal ľudí zabaviť, ale aj dojať prostredníctvom piesní je skutočne výnimočné, pričom texty písal aj pre interpretov ako Peter Lipa (napríklad Balada o štyroch koňoch), Hana Hegerová (napr. Čerešne), Miro Žbirka (Čaj o piatej), Karol Duchoň (Kto má ťa rád), či pre skladateľa Gejza Dusíka s piesňami Tak nekonečné krásna, Podaj mi rúčku, alebo Ja som optimista.

Práve posledná menovaná ostane so svojím autorom aj interpretom už navždy horkosladko spojená, ako jeho posledný dar publiku. Práve po jej odspievaní v nedeľu večer v doprovode Bratislava Hot Serenaders Milan Lasica navždy odišiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie