Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Posledný pokus ako prebrať českú legendu po roku a pol z kómy? Jeho dcéra chce spraviť TOTO!
Zdielať na

Posledný pokus ako prebrať českú legendu po roku a pol z kómy? Jeho dcéra chce spraviť TOTO!

Archívne video

Pred vyše dvomi týždňami, 11. augusta, sa spevák a všestranný umelec Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes de Laufer, teda skrátene Josef Laufer, dožil 82 rokov, ale žiaľ, boli to už druhé jeho narodeniny, ktoré prežil v tzv. vegetatívnom stave, teda bez stavu aktívneho vedomia. Navštívila ho však len jeho jediná dcéra Ester (50), ktorá za ním pravidelne dochádza do nemocnice, kde leží, aby ho povzbudzovala k životu. Je veľmi obetavá, nikdy si nezaložila vlastnú rodinu, a tak sú otec s mamou zrejme jej jediní blízki, ktorých má. Nečudo, že robí všetko preto, aby sa im darilo čo najlepšie.

Aj keď iste by sa priatelia a priaznivci Josefa Laufera radi konečne dočkali dobrej správy, že sa prebral k vedomiu, zatiaľ sa ho napriek obrovskej snahe jeho dcéry, ako aj lekárov nedarí dostať z vegetatívneho stavu. Jeho jediná dcéra Ester to ale nevzdáva. "S otcom je to stále rovnaké, ale stále bojuje a má chuť žiť, a tak bojujú lekári aj ja," zverila sa Ahaonline.cz. Vzápätí však dodala optimistickejšie: "Pokiaľ to nevzdá on, má zmysel snažiť sa o zlepšenie a veriť, že bude lepšie." Na podporu si volí rôzne zaujímavé prostriedky, ako ho udržať na tomto svete s cieľom prebrať ho k vedomiu, píše portál Blesk.cz.

Na podnet Josefových priateľov a kolegov mu Ester prehráva rôzne odkazy od nich a pridáva k tomu aj jeho obľúbenú hudbu a piesne. "Čítam mu alebo prehrávam správy od jeho priateľov a kolegov. Odkazujem mu všetky povzbudivé slová od fanúšikov. Mám pocit, že otec všetko vníma, ale, žiaľ, stále nereaguje," zverila sa Ester prednedávnom. Aj k jeho narodeninám mu odovzdala všetky blahoželania. "Prečítala som mu, alebo pustila všetky odkazy od jeho priateľov a kolegov. Pustila som mu gratuláciu mamy a odkázala všetky povzbudivé slová od fanúšikov. Nemôže mi síce odpovedať, ale cítila som, že všetko vnímal," konštatovala obetavá dcéra.

Pred tromi rokmi zažiaril Laufer v jojkárskej šou:

​Nedávno sa rozhodla, že mu bude rozprávať a čítať aj v angličtine. Čeština totiž nie je jeho materinský jazyk a zvuk angličtiny by mohol byť podľa nej impulzom k zmene k lepšiemu. Najnovšie sa rozhodla pre ďalšiu možnosť, ako mu dodať nový impulz k vedomému životu. Odkedy je v nemocnici, nepočul Laufer ani svoju manželku. "Mamu pre otca nahrávam a púšťam mu jej hlas, ale teraz som sa rozhodla, pokiaľ covid nezačne opäť zúriť, že ju k nemu asi zoberiem," prezradila Blesku s odhodlaním urobiť ďalší, možno aj posledný pokus. Dúfa, že prítomnosť jeho manželky, a hlavne jej dotyk a dych, otca v dobrom slova zmysle šokuje a preberie k aktivite.

​Spevákova manželka, bývalá kostýmová výtvarníčka Irena Greifová, svojho manžela v nemocnici zatiaľ navštíviť nemohla. Má problémy sama so sebou, po prekonanom syndróme toxického šoku spred štyroch rokov ani lekári nevedeli, či sa zotaví a či sa niekedy vráti domov. Aby toho nebolo málo, zlomila si po čase bedrový krčok a odvtedy sa pohybuje na vozíčku. Musí žiť v rehabilitačnom ústave, kde ju ale pravidelne navštevuje dcéra Ester. Počas bezpečnostných nariadení kvôli covidu, keď tam platil zákaz návštev, ani ona za ňou ísť nemohla. Ester ešte stále verí, že jej rodičia, ktorí prežili spolu toľko pekných rokov, sa raz vo svojom domove opäť raz stretnú. Možno tomu pomôže aj osobná návšteva manželky.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie