Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Wanda Hrycová zverejnila srdcervúci odkaz! Bolestná správa smeruje k Angeline Jolie!
Zdielať na

Wanda Hrycová zverejnila srdcervúci odkaz! Bolestná správa smeruje k Angeline Jolie!

Archívna reportáž

Azda najúspešnejšia filmová producentka ostatných rokov na Slovensku, Wanda Adamík Hrycová (43), patrí medzi mimoriadne aktívnych ľudí na mnohých poliach. Nepochybne svoju otvorenosť a zdieľanie názoru bez obáv zdedila aj po otcovi, ktorý sa nikdy nebál hovoriť otvorene, čo si myslí, aj v časoch mečiarizmu, keď fungovali pomaly mafiánske praktiky. S takým súperom Wanda bojovať nemusí, no to neznamená, že sa nemôže postaviť aspoň symbolicky za tých, ktorí momentálne zažívajú peklo.

Wanda Adamík Hrycová vyštudovala na Vysokej škole muzických umení v Bratislave produkciu a manažment, a hoci od tej doby uplynulo už veľa času, vzťahy medzi spolužiakmi ostali stále živé. Jednou z nich bola aj Sahraa Karimi pôvodom z Afganistanu, ktorá zažila hrôzy Talibanu ešte ako mladé dievča. No peklo sa vrátilo.

Hoci majú Slováci pocit, že je tu u nás príšerné a na nevydržanie a tí politici, to je hrôza, sú to skôr škrekoty "rozmaznaných detí", v porovnaní s mnohými krajinami sveta totiž žijeme v úplnom raji. Aktuálne sa zraky vnímavých ľudí upierajú na Afganistan, kde sa dejú zverstvá, o akých sa Slovákom ani nezdá.

Taliban obsadzuje jedno mesto za druhým:

​Wanda zdieľala list spolužiačky Sahry, ktorá ho adresovala Angeline Jolie, známej bojovníčke proti neprávostiam a vyslankyni OSN. "Potom, ako jej Taliban zavraždil otca, vo svojich 20. rokoch utiekla zo svojho domova, aby na Slovensku požiadala o azyl, ktorý aj dostala. Napriek tomu, že tu mohla žiť pokojný a bezpečný život, rozhodla sa vrátiť naspäť do svojej vlasti, aby tam spoločne s inými vybudovali normálnu krajinu. Chvíľu sa zdalo, že sa jej to podarí, stala sa prvou ženou na čele Afghan Filmu a napriek obrovským výzvam kinematografiu vo svojej domovine naozaj stavala. Až doteraz...," píše Wanda v príspevku na Instagrame. Zázrak sa totiž nekonal, Američania ani počas 20 rokov pôsobenia vojska v Afganistane problém teroristickej radikálnej nábožensko-politickej skupiny Taliban nevyriešili a to sa teraz o to mohutnejšie hlási o slovo. "Taliban sa vracia k moci a kruto sa mstí všetkým, ktorí sa snažili vymaniť krajinu zo stredoveku… Sahraa spolu s ostatnými kričí o pomoc," píše Hrycová.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Wanda Adamik Hrycova (@wandahrycova)

"Počas uplynulých týždňov získal Taliban moc nad mnohými provinciami. Zmasakrovali našich ľudí, uniesli naše deti, predali dievčatá ako nevesty svojim mužom, vraždili ženy pre ich oblečenie, vypichovali im oči, mučili a zabili jedného z našich najobľúbenejších komikov, zavraždili nášho básnika, zavraždili šéfa kultúry a médií našej vlády, zavraždili ľudí spojených s vládou, obesili verejne niektorých z našich mužov, rozbili stovky a tisíce rodín. Rodiny sú na úteku v táboroch v príšerných podmienkach, bábätká zomierajú, lebo nemajú mlieko. Je tu humanitárna kríza a predsa svet mlčí," tak znie len krátky úryvok z listu, pri čítaní ktorého musí ostať omráčený azda každý človek so srdcom. Wanda nezmôže v tejto veci veľa, no aspoň list zdieľa a takto upozorní ľudí, čo sa deje v tejto chvíli kdesi na tejto planéte. Snáď sa tí, ktorí majú možnosti, rýchlo spamätajú, azda aj po výzve Angeliny Jolie, keď zareaguje na trpký list ženy, ktorá pohodlný život na Slovensku vymenila za ideály v boji za lepšiu budúcnosť jej rodiska.

Súvisiace články

Najčítanejšie