Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Princ Charles nekompromisne rozhodol: Pre jeho brata už nie je šanca na návrat!
Zdielať na

Princ Charles nekompromisne rozhodol: Pre jeho brata už nie je šanca na návrat!

Archívna reportáž

Najnovšia aféra princa Andrewa, druhorodeného syna britskej kráľovnej, opäť otriasa britskou monarchiou. Zažalovala ho na poslednú chvíľu pred vypršaním lehoty bývalá sexuálna otrokyňa finančníka Jeffreyho Epsteina, za jej zneužitie ako maloletej osoby podľa zákonov USA. Pre princa Charlesa je táto bratova nepríjemná záležitosť natoľko neakceptovateľná, že Andrew je ako člen kráľovskej rodiny v podstate odpísaný.

Podľa informácií denníka The Sun podala žalobu na princa Andrewa niekdajšia obeť obchodovania s ľuďmi a jedna z Epsteinových sexuálnych otrokýň, Virginia Roberts Guiffre (38). V 15-stranovej žalobe opísala, čo sa dialo s členom kráľovského rodu v roku 2001, keď mala iba 17 rokov. Princ ju mal znásilniť dokonca až trikrát. 

Šokujúca žaloba proti princovi Andrewovi prišla len niekoľko dní pred termínom, ktorý podľa newyorských zákonov určil údajným obetiam sexuálneho zneužívania na podanie žaloby. Inak by sa prípad premlčal v rámci desaťročnej lehoty a nemohol by sa viac dostať pred súd. Napriek tomu, že by tento súd mohol Andrew vyhrať, následník trónu princ Charles údajne nevidí "žiadnu cestu späť" pre jeho problémového brata. "Princ miluje svojho brata a dokáže súcitiť s tým, čo jeho brat prežíva, nech už sú dôvody akékoľvek. Pre inštitúciu to však bude nežiaduce poškodenie reputácie. Už dávno dospel k záveru, že ide pravdepodobne o neriešiteľný problém," povedal zdroj z okolia budúceho kráľa. Nie je pritom žiadnym tajomstvom, že princ Charles chce v prípade získania trónu radikálne oklieštiť počet rodinných príslušníkov, ktorí by ju mali oficiálne reprezentovať. To je iste tŕňom v oku mnohým z jej členov, ktorí doteraz využívajú všetky výhody vyplývajúce z tohto postavenia.

Princ Andrew sa v roku 2020 odhodlal obhájiť v nie príliš presvedčivom rozhovore v televízii BBC:

​Aj to je možno dôvod, prečo sa dcéra princa Andrewa, Eugenie, pridala na stranu vojvodov zo Sussexu v rámci ich otázneho boja s kráľovskou rodinou. Údajne má aj sama kráľovná, napriek všetkému, čo sa okolo neho deje, pre Anderwa slabosť. To on iste dobre vie a v súčasnosti sa nachádza na hrade Balmoral, kde sa zdržiava počas leta  kráľovná. A na pomoc si priviedol aj svoju bývalú manželku Sarah Fergson, zvanú Fergie. Tá sa tam vrátila po 25 rokoch. Nevedno, akú stratégiou si tí dvaja vybrali na získanie kráľovnej na svoju stranu. Princ Charles so synom, princom Williamom, sú údajne znepokojení tým, ako prípad rieši Andrewov právny tím. Údajne zdieľajú rastúcu frustráciu z taktiky mlčania vojvodu od pondelkového podania žaloby v New Yorku. "Rodina sa vzhľadom na povahu obvinení nachádza v mimoriadne zložitej a citlivej situácii. Sú obmedzení v tom, čo môžu verejne povedať, a teraz, keď vojvoda z Yorku už nie je pracujúcim členom kráľovskej rodiny, sú vlastne výrazne obmedzení v tom, akú kontrolu môžu nad situáciou vykonávať v súkromí," vyjadril sa zdroj z blízkosti paláca.

Podľa výpovede Virginie ju ako sedemnásťročnú krátko po vyhotovení tohto záberu princ Andrew znásilnil:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Incorrigibles (@incorrigibles_)

​Odborníci tvrdia, že prípad by sa mohol ťahať aj dva roky a potenciálne by mohol zatieniť budúcoročné diamantové jubileum kráľovnej. Vojvodu by mohol stáť milióny. Kráľovský finančný expert vysvetlil, že majetok princa Andrewa je záhadou, ktorá by mohla spôsobiť americkým úradom problém pri snahe dospieť k dohode. Životný štýl princa je veľmi finančne náročný a predpokladá sa, že ho finančne podporuje jeho matka, Alžbeta II. z jej majetku. Podľa špičkového londýnskeho právnika by princa Andrewa mohli odsúdiť na vyplatenie odškodného vo výške od 14 do 72 miliónov libier. V USA, kde sa bude konať súd, ho však nemôžu prinútiť, aby sa naň dostavil, ani aby zaplatil toto odškodné. Pravdepodobne sa schová za múry kráľovského paláca pod záštitou kráľovnej.  

Súvisiace články

Najčítanejšie