Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Posledná rozlúčka s Potměšilom (†75) trvala pár minút, prišla aj jeho "utajovaná" dcéra!
Zdielať na

Posledná rozlúčka s Potměšilom (†75) trvala pár minút, prišla aj jeho "utajovaná" dcéra!

Archívna reportáž

Mesiac júl tohto roku priniesol okrem horúcich letných dní aj veľa zarmútku vo svete česko-slovenského šoubiznisu. Navždy opustila jeho hviezdne nebo aj herecká legenda, Ladislav Potměšil (†75), ktorý už dlhší čas zápasil, podobne ako jeho kolegyňa Libuše Šafránková, s tou najzákernejšou diagnózou - rakovinou. V Prahe sa konala posledná rozlúčka s nezabudbuteľným majorom Maisnerom.

Ako prináša denník Život v Česku, do kaplnky svätého Václava na pražských Vinohradoch sa prili s Ladislavom Potměšilom (†75) rozlúčiť nielen jeho najbližší príbuzní, ale veľký smútok s nimi zdieľali aj jeho fanúšikovia a nechýbali ani kolegovia z brandže. Tí si so smútkom zaspomínali na posledné stretnutie s hereckou legendou a dobrým kamarátom.

Je treba asi uznať, že máloktorého herca by život bez hrania v skutočnosti napĺňal šťastím. V tom je ich práca naozaj poslaním a do tejto kategórie hercov patril iste aj Ladislav Potměšil. Jeho odchod do hereckého neba sa preto dá chápať aj ako vykúpenie z útrap, keď dokonca počas liečby prišiel aj o svoj krásny a známy hlas. Iste to tak poňala ako jeho rodina, tak aj jeho hereckí kolegovia. "Držíme ako rodina pri sebe a som veľmi rád, že bol v posledných dňoch práve rodinou obklopený," vyjadril sa po skone populárneho herca pre  syn Ján Potměšil. Aj jeho pohreb prebehol v úzkom rodinnom kruhu, tak, ako si aj sám vraj želal. Rozhodli sa však napriek tomu prísť aj jeho niektorí najbližší kolegovia.

Zaspomínajte si na Potměšilov výkon v úlohe legendárneho plukovníka Maisnera  v komédii Byl jednou jeden polda:

Vdova Jaroslava Brousková (70) prišla do kaplnky svätého Václava na Vinohradech ako prvá v doprovode svojho mladšieho syna Jana (43) s rodinou. Zanedlho dorazil s rodinou aj starší Ladislav (47). Hercova prvá manželka, oceňovaná herečka Jaroslava Pokorná (74), sa za neúčasť na pohrebe ospravedlnila. Z jeho najbližších prišla však ešte jeho "utajovaná", či lepšie povedané pred verejnosťou neznáma dcéra, bábkoherečka Marie "Máša" Mrázková (52). Posledné zbohom mu na pohreb prišli dať osobne herec Ladislav Županič (77), moderátor Ota Jirák (72) a tiež herec Otakar Brousek (64). Hoci by iste rád prišiel, kvôli pracovným povinnostiam sa musel z neúčasti ospravedlniť režisér Jaroslav Soukup (74), ktorý s Potměšilom dlhoročne spolupracoval. Obrad trval len skromných 18 minút, žiadne extra spomienkové momenty sa teda zjavne nekonali.

​Bývalý riaditeľ karlínskeho divadla Ladislav Županič (77) prišiel na pohreb svojho priateľa medzi prvými. "Bol to môj dlhoročný kamarát, hrali sme spolu v divadle, ale potom ho stretlo, čo ho stretlo, ale aspoň sme si spolu telefonovali. A potom už ani to nešlo, pretože Láďa stratil hlas. Bolo to krásne rozlúčenie a nikdy na neho nezabudnem," zveril sa denníku Blesk herec s dojatím. Na pohrebe chýbal Jaroslav Sypal (62), ten s Ladislavom Potměšilom strávil veľa času pri filmovaní komédie Byl jednou jeden Polda. "Šlo o pohreb pre najbližších, preto som neprišiel. My sme spolu s Láďou natočili niekoľko filmov, vždy som hovoril, že za rolu Maisnera mal získať Českého lva. Je to smutné. Keď som sa dozvedel, že zomrel, vyrazilo mi to dych. Bude mi chýbať," zaspomínal smútkom na kolegu.  A iste zďaleka nesmútia z kolegov zosnulého herca len tí, čo na pohreb prišli osobne, alebo sa k nemu vyjadrili, Potměšila mal rád skutočne azda každý jeden Čech aj Slovák.

Súvisiace články

Najčítanejšie