Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Smrť bola vykúpením! Bolestné detaily Potměšilovho utrpenia, ťažko vôbec určiť príčinu úmrtia
Zdielať na

Smrť bola vykúpením! Bolestné detaily Potměšilovho utrpenia, ťažko vôbec určiť príčinu úmrtia

Archívne video

V priebehu krátkej doby od úmrtia Libušky Šafránkovej (†68) odišla navždy z hereckého sveta ďalšia osobnosť, skvelý herec a "majiteľ" podmanivého hlasu, Ladislav Potměšil (†75). Kto by si nepamätal najmä zo staršej generácie tohto sympatického herca z Discopříběhu, či komediálnej trilógie Byl jednou jeden polda. Mnohí poznajú jeho nezameniteľný hlas z dabingu, ktorý prepožičal mnohým svetovým filmovým hviezdam. Počuť ho bolo ako desiatnika Klingera v seriáloch M.A.S.H., Pohotovosť, Zorro či Panstvo Downtown. No jeho hlas zmĺkol ešte skôr, ako herec skonal.

Azda nebolo v našich končinách človeka, ktorý by nemal rád Ladislava Potměšila. Nepochybne za to vďačil aj sympatickým či zábavným postavám, ktoré obvykle dostával. No nielen jeho tvár, ale aj jeho hlas ostane navždy nezabudnuteľný. Potměšil patril medzi hercov, ktorých aj v dabignu každý rozoznával už po pár slovách. No jeho herecký kolega prišiel so smutným svedectvom, píše portál Blesk.cz.

Počas uplynulého roku musel Ladislav Potměšil podstúpiť až štyri operácie, pri jednej z nich mu museli odobrať aj jeden stavec. Roky trpel rakovinou, ktorá mu napádala kosti. Pohyboval sa len s veľkými problémami, pomáhať mu pritom musela aj manželka Jaroslava Brousková (70). Tragédiou bolo, že následkom liečby ožarovaním prišiel aj o svoj slávny hlas, neskôr aj o sluch.

Pripomeňte si nemožného majora Maisnera:

Prezradil to jeho herecký kolega Martin Záhalka (62). Snažil sa s Potměšilom udržiavať kontakt aj potom, ako v roku 2019 skončil s herectvom. "Chodil som ho navštevovať, behom covidu sme sa ale nevideli, nechcel som ho nejako ohroziť. Asi pred mesiacom som mu písal, že by som ho rád navštívil. To mi už neodpovedal, ale manželka Jája mi napísala, že mu ožarovaním spálili hlasivky, takže nemohol hovoriť. A že mi zavolá, keď ho budem môcť navštíviť. Bohužiaľ, už mi potom zatelefonovala až túto smutnú správu..," zveril sa herec Extra.cz.

​O probléme s hlasom ale vedel aj Potměšilov ďalší herecký kolega, Jiří Klem (77). "Často sme sa rozprávali a volali si. Potom už nemohol hovoriť, tak sme komunikovali s jeho ženou Jájou..," spomínal tesne po jeho skone Blesku.cz. Správu o úmrtí Ladislava Potměšila oznámil jeho syn Ján Potměšil Blesku v pondelok. "Otecko zomrel dnes ráno v spánku v nemocnici Motol. Posledné roky veľmi trpel. Rád by som sa poďakoval všetkým doktorom a sestričkám, ktorí sa o neho úžasne starali, zvlášť v posledných rokoch," konštatoval so smútkom. Veľa o Potměšilovom zdravotnom stave vypovedala aj veta trúchliaceho syna o príčine úmrtia jeho slávneho otca. "Tých príčin tam bolo viac, je zložité povedať, na čo zomrel," vyjadril sa Jan Potměšil. Len malou náplasťou na žiaľ hercových blízkych a fanúšikov je fakt, že teraz ho už nič nebolí.

Súvisiace články

Najčítanejšie