Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Smutná správa z Česka! Zomrel Ladislav Potměšil, nezabudnuteľný major Maisner
Zdielať na

Smutná správa z Česka! Zomrel Ladislav Potměšil, nezabudnuteľný major Maisner

Archívna reportáž

Smutná správa prichádza zo susednej Českej republiky. České filmové nebo prišlo o jednu z obľúbených a legendárnych hereckých hviezd, ktorú poznali a milovali aj fanúšikovia filmu na Slovensku.

Vo veku 75 rokov zomrel český herec Ladislav Potměšil, známy aj ako filmový major Maisner z komédie Byl jednou jeden polda, či z populárnej českej komédie Discopříběh. Ako priniesol český denník Blesk, herec trpel posledné roky veľkými bolesťami, ktoré mu spôsobovala zákerná rakovina. Tá mu aj napriek niekoľkým operáciám a liečbe napadla kosti a pohybový aparát. 

Smutnú správu o úmrtí potvrdil hercov syn Jan. "Otecko umrel dnes ráno v spánku v nemocnici Motol. Posledné roky veľmi trpel a rád by som poďakoval všetkým doktorom a sestričkám, ktorí sa o neho úžasne starali, obzvlášť v tých posledných dňoch," odkázal prostredníctvom spomínaného denníku zdrvený syn a potvrdil, že dôvodom smrti bola práve rakovina. 

Hlavná úloha Ladislava Potměšila a jeho repliky vo filme Byl jednou jeden polda sa stala legendárnymi: 

Obľúbenému českému hercovi lekári diagnostikovali závažné ochorenie ešte v roku 2016, po tom, čo mu na chrbtici našli metastázujúci nádor. Odvtedy Ladislav Potměšil zabojoval s rakovinou dovedna trikrát, naposledy mu však choroba napadla kosti. "To bolo jedno z najťažších období, aké som zažil," povedal o období medzi operáciami, keď musel byť 5 mesiacov pripútaný na lôžko. Inokedy čiperný starnúci herec sa tiež posťažoval na trápenie pri chôdzi pomocou chodítka. Hercovi však osud uštedril ďalšiu ranu, ktorou bola masívna brušná hernia, ktorá ho opäť, teda už po štvrtýkrát, prinútila ľahnúť pod nôž. "Pred kameru ani na divadelné dosky už ozaj nemôžem vystúpiť, zato moja rodina si ma teraz poriadne užije!" povedal pre Blesk ešte v roku 2019 s pokorou a humorom jemu typickým obľúbený herec. 

Zosnulého si uctila aj Polícia SR:

Herec Ladislav Potměšil za svoju hereckú a divadelnú kariéru stvárnil cez sto rôznych filmových, televíznych či seriálových úloh. Zažiaril aj v jojkárskom seriáli Kutyil s.r.o, či v seriáloch Hospoda, Ordinácia v ružovej záhrade či Zdivočelá zem. Vďaka svojmu typickému zjavu bol vyhľadávaným hercom pre stvárnenie rozprávkových postáv, jeh posledná pritom bola v rozprávke Najkrajšia hádanka od režiséra Zdeňka Trošky. Jeho vášňou bolo aj divadlo, posledné úlohy na doskách si odkrútil v pražskom Divadle na Vinohradech. 

Súvisiace články

Najčítanejšie