Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Hviezdny Robert Downey Jr. žiali! Zverejnil tú najsmutnejšiu správu!
Zdielať na

Hviezdny Robert Downey Jr. žiali! Zverejnil tú najsmutnejšiu správu!

Archívne video

Niet asi človeka, ktorý by nepoznal skvelého hollywoodskeho herca, rodeného Newyorčana, Roberta Downeya juniora. No len filmoví fajnšmekri vedia, že ide o syna nemenej slávneho otca. Robert Downey starší sa preslávil sa nízkorozpočtovými filmami s uštipačným humorom a protikultúrnym nábojom zo šesťdesiatych rokov a je celkom zrejmé, po kom je slávny herec. Žiaľ, ten teraz prišiel so smutnou správou.

Milovníci nezávislých filmov smútia za odchodom výraznej osobnosti tohto smeru, Roberta Downeya († 85). Bol renomovaný filmový režisér, spisovateľ, kameraman aj herec. Jeho zrejme najznámejším filmom je Putney Swope, ktorý je satirou o reklamnom svete Madison Avenue. Stal sa kultovou klasikou a v roku 2016 bol uvedený do Národného filmového registra Kongresovej knižnice USA. Medzi ďalšie filmy v jeho réžii patrili Balls Bluff z roku 1961, Babo 73 z roku 1964 a Greaser's Palace z roku 1972. 

Jeho syn herec Robert Downey junior oznámil smutnú správu o úmrtí otca na sociálnej sieti. "Včera v noci odišiel pokojne v spánku môj otec, ktorý roky znášal útrapy Parkinsonovej choroby. Bol to skutočný filmár a po celé roky zostal pozoruhodne optimistický. Podľa výpočtu mojich macôch, bol šťastne ženatý niečo málo cez 2000 rokov. Si svätá Rosemary Rogers-Downey a naše myšlienky a modlitby sú teraz s tebou," napísal svojským štýlom oznam. Manželka zosnulého, známa spisovateľka Rosemary Rogers, oznámila pre New York Daily News, že zomrel v spánku doma ráno 7. júla. Minulý mesiac, 24. júna, dovŕšil 85 rokov života, ale posledných vyše päť rokov ho trápila Parkinsonova choroba. Celý život sa pokúšal udržať svoj osobný život mimo pozornosti médií a verejnosti, ale v roku 2001, keď bol jeho syn nominovaný na Oscara, čelil obvineniu z užívania kokaínu.

Pripomeňte si Downeya Sr. vo filme Hriešne noci ako neústupného manažéra:

Downey bol trikrát ženatý. Jeho prvou manželkou bola herečka Elsie Anne Downey a narodili sa im dve deti - Allyson Downey a Robert Downey mladší. Po rozvode sa oženil s herečkou Laurou Ernstovou a jeho treťou manželkou bola jedna z najpredávanejších autoriek romantických kníh Rosemary Rogers. Vo filme účinkoval aj ako herec. Objavil sa vo filmoch Hriešne noci, Magnólia a Žiť a zomrieť v LA. Naposledy si zahral vo filme Majstrovský plán z roku 2011 právnika Ramosa. Downeyho posledným režisérskym projektom bol film Hugo Pool z roku 1997 a dokument Rittenhouse Square z roku 2005. Vo svojich filmoch často obsadzoval členov jeho rodiny. Herec Robert Downey mladší debutoval v jeho komédii Pound, keď mal päť rokov.

V National Board of Review spomenuli niektoré filmy Roberta Downeyho staršieho aj s charakteristikou tejto legendy. "Downeyho možno charakterizovať jeho anarchistickým humorom, hlasom proti establišmentu a prístupom k tvorbe DIY - je inšpiráciou pre kohokoľvek, kto má za cieľ rozprávať príbehy a robiť filmy mimo hraníc komerčného hollywoodskeho systému," uviedli odborníci na kinematografiu. "Hollywood je hrozné miesto. Život je príliš ľahký, keď ste filmovou hviezdou. Ľudia urobia všetko, čo chcete, a dostanú od vás, čo dovolíte," zhrnul svoj názor samotný Downey Sr. na údel tých, čo podľahli hollywoodskemu filmovému priemyslu - zjavne vrátane jeho syna. V knihe Film Talk: Directors At Work uviedol filmový vedec, že Putney Swope a Greaser's Palace "vydláždili cestu ďalšej generácii filmových tvorcov". 

Súvisiace články

Najčítanejšie