Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľké prekvapenie! TOTO je vytesané na náhrobku Libuši Šafránkovej!
Zdielať na

Veľké prekvapenie! TOTO je vytesané na náhrobku Libuši Šafránkovej!

Archívna reportáž

Už je to takmer mesiac, kedy 9. júna 2021 po náročnej operácii pľúc náhle zomrela popredná česká herečka Libuša Šafránková. Pre verejnosť, ale najmä jej najbližších, to bol veľký šok. Herečka ešte krátko pred operáciou stihla osláviť 68 rokov jej života.

S herečkou Libušou Šafránkovovou, rodáčkou z českých Šlapaníc pri Brne, sa blízki, kolegovia a priaznivci mohli rozlúčiť už pri dvoch smútočných obradoch v Prahe, avšak rozlúčiť sa s ňou budú môcť aj ľudia z okolia jej rodiska. V Šlapanickom kostole sa bude konať tretia zádušná omša, po ktorej herečkine pozostatky uložia do rodinného hrobu na miestnom cintoríne. Pre denník Aha! prehovoril o detailoch kamenár, ktorý pracoval na rodinnom pomníku.

Trvalo takmer týždeň od úmrtia obľúbenej herečky, kým rodina verejne oznámila miesto a čas poslednej rozlúčky s ňou. Rozhodla sa dokonca až pre tri rozlúčky. Dve sa už konali 25. júna v Prahe. Jedna bola určená pre verejnosť, druhá len pre úzky kruh pozvaných v kostole, kde sa konala aj omša pod vedením kňaza Jakuba Františka Sadílka. Ten bude slúžiť zádušnú omšu aj v Šlapanicích u Brna, s Libuškou ho spájal viacročný priateľský vzťah. 

Libuše Šafránková si zahrala nejednu scénku s manželom, hercom Josefom Abrhámom. Pozrite si zostrih tých najlepších vo videu, ktoré na pamiatku herečky vytvoril jej fanúšik: 

Parte herečky dala rodina vyhotoviť v čiernobielom prevedení. Je na ňom aj fotografia, ako malú Libušku vezie na bicykli jej otec. Táto dobová fotografia je veľmi originálnym odkazom a spolu s citátom Františka Drtikola "Nikde ma nehľadajte, som všade, taktiež teda vo vás," zasiahla dušu snáď každého, kto parte uvidel. Meno zosnulej herečky je na ňom také, ako ju všetci poznali - Libuše Šafránková. O to väčším prekvapením bolo zistenie, že na pomníku je to inak. Málokto totiž vedel, že jej oficiálne priezvisko, ktoré mala aj v občianskom preukaze od sobáša, bolo Abrhámová a to je uvedené aj na náhrobku strieborným písmom. Zlatú farbu rodina odmietla. "Na renováciu sa najskôr použije biela farba a na ňu sa nanesie striebro," vysvetlil kamenár. Z hrobu odstránil betonové dosky. "Jej urna bude pod nimi. Betonové dosky ju budú chrániť pred prípadnými zlodejmi," vysvetlil  dôvod. 

Aj mestečko Šlapanice si na svojich oficiálnych stránkach na Instagrame pripomenulo herečku Libušu Šafránkovú, ktorá v ňom prežila svoje detstvo:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Město Šlapanice (@mestoslapanice)

Rekonštrukciou musel prejsť aj nápis na pomníčku, kde je vyrytý citát z Biblie. "V náručí Božom, odkiaľ sme vyšli, všetci sa navečer zídeme zas...," pripomína staroveká múdrosť. Pri dome, kde vyrastala od narodenia malá Libuška a odkiaľ ju otec takmer denne vozil na bicykli do škôlky či k starej mame, boli predvčerom rozhádzané sviečky a odfúknutá jej fotografia. Spôsobil to silný vietor, ktorý sa prehnal takmer celou Moravou. Akoby symbolicky potvrdil pravdivosť slov známej piesne "to všetko odvial čas". V kostole sa v piatok popoludní konala posledná zádušná omša a rozlúčka s milovanou herečkou, následne urnu s jej popolom v sprievode lúčiacich sa preniesli na miestny cintorín, kde bude navždy odpočívať v pokoji. 

 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie