Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Českí muzikanti v slzách! Len 39-ročný spevák a gitarista zomrel, zrejme vlastnou rukou!
Zdielať na

Českí muzikanti v slzách! Len 39-ročný spevák a gitarista zomrel, zrejme vlastnou rukou!

Zdroj: SITA

Pred rokmi sa známa ikona štýlu grunge, Kurt Cobain, vyjadril o živote, že je lepšie zhorieť, ako vyhasnúť. Žiaľ, rozhodol sa tento svoj výrok naplniť a nedovolil, aby sa mu niekedy stalo, že bude len tlieť, vzal si život ako 27-ročný. Podľa všetkého sa zdá, že podobne to mohol cítiť aj český muzikant a spevák Honza Štrup, ktorý bol medzi kamarátmi známy divokosťou, ale aj skratovým konaním. Zo slov jedného z nich sa dá čítať, že náhla smrť Štrupa bola jeho vlastnou voľbou.

Z Česka prišla smutná správa. V prvý júlový deň sa rozšírila informácia, že zomrel len 39-ročný Jan Štrup, gitarista a spevák pôsobiaci v kapelách Divokej Bill, Rybičky 48, Medvěd 009, či v posledných rokoch v punkrockovej skupine Počasí.

Muzikant nepatril medzi hviezdy prvej kategórie, no medzi rockovými kapelami bol dobre známy. Niekedy v dobrom, niekedy ani veľmi nie, ako sa dá vyčítať zo statusov jeho kamarátov. "Nebudem sa rozpisovať o tom, ako sme sa posznali, čo sme spolu zažili a čo sa stalo, že sme sa spolu posledných X rokov nebavili. Na to bude raz čas, s odstupom rokov. Keď spíšem pamäti, Honza tam bude mať nezabudnuteľné miesto," napísal Kuba Ryba z kapely Rybičky 48.

Krátko pred smrťou iného českého speváka, Davida Stýpka, ktorý podľahol prednedávnom rakovine, Honza naspieval jeho pieseň Jericho:

"Odišiel snílek, vtipkár a dôverčivý človek. Ale v poslednej dobe niekedy smutný a životom dosť unavený. Áno, to bol Honza Štrup, ktorého som roky poznal. Bol to ten, ktorý nedávno prišiel a požiadal ma o miesto v našej firme. Hľadal šancu, ako sa zo svojich problémov dostať, ale vedel, že poznám jeho minulosť, rokenrolové roky, vzostupy aj pády, a myslel si, že ho neprijmem," napísal muzikant Martin Raien Jeník, ktorý dal kamarátovi šancu. No keď v pondelok neprišiel na poradu, mal vraj zvláštny pocit. Nevedel sa mu dovolať, skúsil sa spojiť s jeho mamou, ktorá tiež netušila, čo sa s jej synom stalo. "Temná stránka životných problémov predčila tú pozitívnu na obzore," napísal s celkom jasným odkazom Jeník, ktorý s ním bol ako zamestnávateľ veľmi spokojný.

Spomienku venovala bývalému členovi a kamarátovi aj slávna kapela Divokej Bill:

Honza podľa kamarátov nepatril medzi tých, ktorí myslia na budúcnosť a snažia sa finančne zabezpečiť. Navyše, nehrával už so známymi kapelami na veľkých pódiách a do toho došla aj pandémia, ktorá ho zrejme zrazila na kolená. Ani pomoc od kamaráta a nová práca už zjavne nedokázali zastaviť temné myšlienky. "Kamoš, narobil si v živote kopu hlúpostí, táto bola, žiaľ, posledná," rozlúčil sa s kamarátom muzikant Jan Průcha, ktorý povedal už celkom jasne, že 39-ročný Štrup si siahol na život sám. Ešte pred rokom si pritom od kamarátov želal namiesto darčekov k narodeninám, aby prispeli v zbierke na pomoc v boji proti samovraždám tínedžerov. Život bol v tomto prípade skutočne kruto paradoxný.

Súvisiace články

Najčítanejšie