Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Libuša Šafránková († 68) bude mať tri smútočné obrady. Známy je termín a miesto poslednej rozlúčky pre verejnosť!
Zdielať na

Libuša Šafránková († 68) bude mať tri smútočné obrady. Známy je termín a miesto poslednej rozlúčky pre verejnosť!

Archívna reportáž

Uplynulý ýždeň v stredu šokovala fanúšikov jednej z najsympatickejších českých herečiek správa o jej náhlom skone. Libuše Šafránková zomrela len dva dni po svojich 68. narodeninách, keď išla do nemocnice na plánovanú hospitalizáciu. Po piatich dňoch plánovania a dohadovania je už jasné, ako bude vyzerať posledná rozlúčka s milovanou Popoluškou.

Trvalo takmer týždeň, kým sa rodina rozhodla verejne oznámiť miesto a čas poslednej rozlúčky s českou herečkou Libuškou Šafránkovou, píše portál Blesk.cz. Iste nebolo jednoduché vyhovieť všetkým stranám, teda verejnosti, divadlám či kolegom, a pritom nechať aj úzkemu rodinnému kruhu možnosť sa s ňou rozlúčiť bez účasti ostatných. Hlavnú zásluhu na organizácii smutnej udalosti nemožno uprieť jedinému synovi zosnulej herečky, Josefovi Abrhámovi mladšiemu.

Náhly skon Libušky Šafránkovej zaskočil aj jej najbližších, hoci o jej zdravotných problémoch po návrate rakoviny dobre vedeli. "Ona to ale nevzdávala. Mala tak obrovskú vôľu žiť! Že nám teraz umrie, naozaj nenapadlo nikomu z nás. Ono sa na toto ale pripraviť nedá nikdy...," zverila sa v rozhovore Blesku sestra Libušky, herečka Miroslava. Josef Abrhám, zronený manžel herečky mlčí, no jeho švagriná povedala, že ho to, pochopiteľne, úplne zdrvilo. Spočiatku sa k úmrtiu národom milovanej mamy nevyjadroval ani jej smútkom zasiahnutý syn. Jeho vyhlásenie sa objavilo až po pár dňoch. "Od náhleho odchodu mamičky Libuše Šafránkovej prichádza nespočetne veľa sústrastných správ a dopisov. Žiaľ, nie je v našich silách poďakovať každému zvlášť. Preto by som chcel všetkým, ktorí si na mamičku spomenuli, čo najúprimnejšie touto cesto poďakovať. Naša rodina prežíva toto neľahké obdobie bolestne a všetky vaše slová sú pre nás silnou podporou," uviedol Josef Abrhám mladší.

Pripomeňte si Libušku Šafránkovú ako 18-ročnú dievčinu v slávnej Babičke Boženy Němcovej:

Ešte minulý týždeň sa Ministerstvo kultúry ČR a rodina herečky spojili, aby vyriešili oficiálne pocty významnej českej osobnosti. "Čo môžem v tejto chvíľu potvrdiť, je, že sme nadviazali kontakt s rodinou pani Šafránkovej, s ktorou budeme riešiť v nasledujúcich dňoch podobu posledného rozlúčenia pre verejnosť tak, ako si rodina bude priať. Ďalšie detaily zverejníme, akonáhle si ich s rodinou Libušky Šafránkovej upresníme. Pohreb so štátnymi poctami si rodina nepraje," napísala pre Super.cz hovorkyňa Ministerstva kultúry, Michaela Lagronová. Ostalo teda na rodine, či poslednú rozlúčku doprajú aj verejnosti, alebo bude čisto rodinnou záležitosťou. Po zvážení to v pondelok prezradil zástupca rodiny, Josef Abrhám mladší. Manžel Libušky, herec Josef Abrhám na tom nie je ako po zdravotnej, tak ani psychickej stránke dobre, a tak všetky starosti s odchodom Šafránkovej na seba zobral syn.

​"Mamička si nepotrpela na veľkú pozornosť a cenila si súkromie. Viem ale, že by určite stála o to, aby tí, ktorí ju mali radi, mali možnosť sa s ňou rozlúčiť na mieste, kam vyše tridsať rokov rada chodila. Preto sme sa rohodli usporiadať verejné rozlúčenie v našom kostole sv. Anežky na Spořilově, v piatok 25. júna 2021 v dopoludňajších hodinách," informoval Abrhám ml. a dodal, že obrad bude prenášaný aj na veľkoplošné obrazovky na priestranstve nad kostolom. Nasledovať bude rozlúčka v kruhu rodiny a zádušná omša. Posledné miesto odpočinku bude mať Šafránková v jej rodných Šlapanicích u Brna. Práve tam sa bude konať 2. 7. zádušná omša a uloženie jej ostatkov na miestnom cintoríne. Josef Abrhám mladší prosí verejnosť o ohľaduplnosť voči súkromiu rodiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie