Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Už to nešlo inak! Jiřina Bohdalová musela spraviť kvôli jej stavu zásadnú zmenu!
Zdielať na

Už to nešlo inak! Jiřina Bohdalová musela spraviť kvôli jej stavu zásadnú zmenu!

Archívna reportáž

O necelý mesiac by mala populárna česká herečka Jiřina Bohdalová osláviť svoje veľké jubileum, krásnych 90 rokov života. Pre jej temperament a pohotové reakcie ju vzhľadom na jej vek mnohí obdivujú. Neustále ešte nakrúca filmy, hrá v divadle, objavuje sa v rôznych televíznych show, pričom svojimi trefnými a vtipnými komentármi dokáže rozosmiať všetkých divákov. Má veľmi dobrý postreh a dokáže vtipkovať aj na svoj účet. Ale čo je až šokujúce, trúfa si aj na remeselné práce.

Miláčikovi tak Čechov, ako Slovákov, herečke Jiřine Bohdalovej, skutočne možno v dobrom len závidieť. Pošťastilo sa jej dosiahnuť v živote na vrchol nášho šoubiznisu a ešte aj vo vysokom veku sa stále teší z výbornej mentálnej aj fyzickej kondície. Starosti si robí iba z toho, že sú všetky obchody s potrebným náradím a materiálom zatvorené kvôli vládnym nariadeniam v súvislosti s covidom. Jiřinka sa totiž rozhodla majstrovať, píše portál Super.cz.

Pred pár dňami prezradila Jiřina Bohdalová v istej televíznej šou, že sa pustila do rekonštrukcie svojho domu. "Teraz práve prerábam spálňu, pretože ju mám na poschodí a povedala som si: ,Čo keď sa na tých schodoch pošmyknem?’ Tak si robím preventívne spálňu dolu," rozhovorila sa o svojich aktuálnych starostiach. Predsa len, už má vzhľadom na vek trošku problémy s chôdzou po schodoch. Pád zo schodov a akákoľvek zlomenina, najmä bedrového krčka, býva v jej veku neraz fatálna. Posťažovala sa zároveň, že v tejto covidovej dobe je všetko zatvorené a navyše sú hrozné aj dodacie lehoty. Je obdivuhodné, že má odvahu a trúfne si aj na prerábku domu a zháňanie potrebného stavebného materiálu. To aj mnohí mladí muži nechávajú na starosť kompetentným odborníkom.

Jiřinka sa udržala v skvelej kondícii nepochybne aj vďaka celkovému pozitívnemu nastaveniu:

​No sú predsa len aj v Bohdalovej živote mráčiky, aj ona má obavu zo šírenia nebezpečného vírusu, hoci patrila k prvým zaočkovaným a pomohla aj s kampaňou za vakcináciu. No aj keď sa už otvorili hranice okresov, na svoju chalupu sa radšej ešte ani veľmi nechystá. "Ako som šla okolo pražskej náplavky a videla som tam tých ľudí, tak som si povedala, že tá Veľká noc nás bude možno stáť veľa. Ľudia sú neskutoční, keď zasvieti slniečko," posťažovala sa herečka Super.cz. "Ja sa k tomu staviam veľmi pokorne. Ak niekto povie, že by niečo bolo dobré, tak to urobím, pretože nejde o zábavu, ide o život," odôvodňovala Bohdalová svoj postoj k nariadeniam vlády a odporúčaniam odborníkov. Napriek svojej sláve sa drží rád poverených osôb, aj vďaka svojim životným skúsenostiam sa na žiadnu rebéliu nechystá.

​Mnohokrát ocenená umelkyňa si zaspomínala aj na dobu, keď v Európe zúrila vojna. Vtedy bola ešte dieťa, ale pamätá si na tie ťažké časy a nedostatok a porovnávanie pandémie s vojnou nie je podľa nej na celkom na mieste. "Ľudia nezažili vojnu. My čo sme zažili vojnu, potravinové lístky... sme pokornejší," domnieva sa onedlho deväťdesiatročná herečka. Vie sa preto uskromniť, keď je treba. Nemala to ľahké ani po vojne, keď sa jej ako 23-ročnej rozpadlo manželstvo a zostala sama s malou dcérkou. Navyše sa musela postarať o nezamestnanú mamu a mladšiu sestru, keďže otca zavreli do väzenia z politických dôvodov. Aby zarobila potrebné peniaze, brala aj pomocné práce. Naučila sa šetriť, čo jej zostalo doteraz, hoci už dávno žije v blahobyte. Niektorí ju preto považujú za chamtivého lakomca, čo ju veľmi hnevá. Aj preto sa rozhodla napísať životopisnú knihu, kde mnoho vecí vysvetľuje a aj ľudia mnohé momenty jej života pochopia.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie