Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Aj animované aj cudzojazyčné filmy bojujú o Oscara! TOTO sú nominácie
Zdielať na

Aj animované aj cudzojazyčné filmy bojujú o Oscara! TOTO sú nominácie

Okrem filmov, ktoré sú v anglickom jazyku, majú každoročne šancu bojovať o najprestížnejšie filmové ocenenia filmy v akomkoľvek jazyku, z akejkoľkvek krajiny - dôkazom je aj Oscar pre našich filmárov Kádara a Klosa za film Obchod na korze, či z českej tvorby ocenený Svěrákov Kolja. No aj animovaná tvorba pre deti si zaslúži pozornosť Akadémie.

Už v nedeľu sa svetové hviezdy filmu dočkajú. V losangelskom Dolby Theatre sa bude s dvojmesačným oneskorením konať 93. slávnostné odovzdávanie Oscarov, ktoré udeľuje Akadémia filmových umení a vied, bude ocenením najlepších filmov roku 2020 a začiatku roku 2021. Tieto filmy bojujú v kategóriách Najlepší cudzojazyčný film a Najlepší animovaný film.

Hneď vo viacerých kategóriách, v tomto prípade aj ako Najlepší cudzojazyčný film, je nominovaný dánsky film Chľast. Režisér Thomas Vinterberg sa opäť spojil so skvelým hercom Madsom Mikkelsenom. Už názov naznačuje, čo bude v príbehu tá hlavná ingrediencia.

Nominantom z Hong Kongu je romantický krimi film Better Days. Otázkou je, či sa podarí aj druhýkrát po sebe vyhrať v tejto kategóri ázijskému filmu.

Treti nominovaný je dokumentárny film z Rumunska a názvom Collective. Sleduje investigatívnych novinárov, ktorí bojujú proti podvodom a korupcii v oblasti verejného zdravotníctva.

Štvrtým nominovaným filmom je koprodukčný film krajín Tunis, Francúzsko, Belgicko a Nemecko s názvom Man who sold his skin, v preklade Muž, ktorý predal svoju kožu. Okrem iných sa v ňim predvedie aj krásna Monica Bellucci. 

Posledným nominovaným v tejto kategórii je film Quo vadis, Aida? z Bosny a Hercegoviny. Príbeh sa zameral na udalosti spojené s masakrom v meste Srebrenica.

Takto vyzeralo vyhlasovanie nominácií:

​Medzi nominovanými na Oscara za Najlepší animovaný film opäť žiari štúdio Disney. Dobrodružný fantasy film s názvom Vpred prenáša divákov do sveta mágie, elfov a ďalších zázračných bytostí.

Druhým uchádzačom o zlatú sošku je americko-čínska muzikálová rozprávka Až na Mesiac. Spája v sebe hudobný, rodinný aj fantasy motív.

Ovečka Shaun je detská hviezda už pekných pár rokov. Prišla s už druhým celovečerným filmom, tentokrát budú ovce zachraňovať svet v rozprávke s názvom Farmageddon.

Disney štúdio Pixar prináša aj rozprávku Duša, ktorá prináša silné ponaučenie. Hlavnú úlohu narozprával Jamie Foxx. 

Posledným nominovaným animákom je dobrodružné fantasy Wolfwalkers. Príbeh v nádhernom vizuálnom štýle rozpovedal legendu z írskeho folklóru. 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie