Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Boj o život! Juraj Jakubisko dva týždne v nemocnici s covidom!
Zdielať na

Boj o život! Juraj Jakubisko dva týždne v nemocnici s covidom!

Archívna reportáž

V polovici februára vydesila fanúšikov hviezdneho slovenského režiséra Juraja Jakubiska správa o jeho náhlej hospitalizácii. Pochopiteľne, všetkým ako prvý napadol covid-19, no nebolo to tak, išlo o celkom iný, hoci nemenej vážny problém. No o mesiac neskôr, žiaľ, prišlo k ďalšej hospitalizácii a tentokrát to už bola súčasná nenávidená pliaga.

Pred mesiacom a pol sa rozšírila správa, že 82-ročný Juraj Jakubisko je hospitalizovaný v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny. U režiséra sa prejavili problémy s obličkami, no bližšie diagnózu nešpecifikovali. Hospitalizáciu potvrdila režisérova manželka, producentka a herečka Deana Horváthová. "Verím, že už čoskoro bude lepšie," tak znelo jej jediné vyjadrenie.

Okrem problémov s obličkami trápilo Jakubiska aj srdce, napokon mu ho pred 8 rokmi mu ako jednému z najstarších prijímateľov orgánov transplantovali. Aj pre krehké zdravie a vysoký vek sa tak tento famózny režisét veľmi obával nákazy koronavírusom a celý minulý rok strávil v izolácii. 

Jakubisko je jedným z najúspešnejších a najoceňovanejších slovenských režisérov:

​"Pán Jakubisko je v najviac ohrozenej skupine. Má umelo znižovanú imunitu, aby mohol žiť s transplantovaným srdcom. Je to veľmi vážna situácia. My sme boli celú dobu doma a snažili sme sa, aby sa s okolím stýkal čo najmenej. A to sa týkalo aj mňa," vyjadrila sa pred časom majstrova manželka Deana Horváthová. No stalo sa, čo nikto nečakal. Predsa len sa Jakubisko koronavírusom nakazil a choroba ho poriadne potrápila.

"My sme s Jurajom boli fakt veľmi izolovaní, takže ja vôbec neviem, aký zázrak sa stal, že sa to k nám dostalo, ale stalo sa," skonštatovala odovzdane v relácii Smotánka na Markíze Hrováthová. Stav režiséra bol vážny a hospitalizovaný bol dva týždne. Našťastie, napriek diagnózam a veku dokázal pliagu poraziť. "Už je na tom veľmi dobre. Už začína, ako sa hovorí u nás v Česku, 'zlobit', a to je to najlepšie znamenie. Chlapec z Kojšova to dal," povedala spokojne Jakubiskova manželka. Snáď bude vďaka prekonaniu covidu aspoň niekoľko mesiacov ochránený. Napokon, už dávno mohol absolvovať aj očkovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie