Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Režisér Juraj Jakubisko je v nemocnici! Veľmi sa bál covidu!
Zdielať na

Režisér Juraj Jakubisko je v nemocnici! Veľmi sa bál covidu!

Archívna reportáž

Jeden z najvýznamnejších slovenských režisérov, pod ktorého taktovkou vznikli viaceré perly našej kinematografie, patrí vo svojich 82 rokoch ku kriticky ohrozenej skupine ľudí. Reč je o koronavíruse, ktorý má pre starších ľudí často fatálne následky. Aj sám Jakubisko má pred aktuálne najvýraznejšou hrozbou veľký rešpekt a robí všetko preto, aby sa mu vyhla. No prišiel iný problém.

Portál Ahaonline.cz prišiel s informáciou, že slovenský režisér žijúci už dlhé roky v Prahe, 82-ročný Juraj Jakubisko, je hospitalizovaný v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny. Dôvodom ale nie je covid-19, ako asi každému napadne ako prvé, ale iný zdravotný problém, možno ešte vážnejší.

U Juraja Jakubiska sa prejavili problémy s obličkami, no bližšie diagnózu nešpecifikovali. Hospitalizáciu potvrdila režisérova manželka, producentka a herečka Deana Horváthová. "Verím, že už čoskoro bude lepšie," tak znie jediné vyjadrenie, ktoré poskytla.

Jakubisko je všestranný umelecký talent:

​Problémy s obličkami nie sú prvý problém so životu dôležitými orgánmi, ktorý sa hviezdneho režiséra dotkol. Pred 8 rokmi mu ako jednému z najstarších prijímateľov orgánov transplantovali srdce. Aj preto sa veľmi obával nákazy koronavírusom a v podstate celý minulý rok strávil v izolácii. Dokonca sa nezúčastnil ani premiéry filmu o Mirovi Žbirkovi s názvom Meky, kam ho pozvali. 

​"Pán Jakubisko je v najviac ohrozenej skupine. Má umelo znižovanú imunitu, aby mohol žiť s transplantovaným srdcom. Je to veľmi vážna situácia. My sme boli celú dobu doma a snažili sme sa, aby sa s okolím stýkal čo najmenej. A to sa týkalo aj mňa. Teraz sme nejakým spôsobom s imunológmi vymysleli systém, aby sa život nezastavil. Svojím spôsobom ho ale má obmedzený, a preto tu nie je," vysvetlila vtedy Jakubiskova manžela Deana, ktorá na premiéru prišla. Snáď aj teraz jej slová o viere v skoré zlepšenie padnú na úrodnú pôdu a režisérovi sa podarí vyhnúť aj nákaze obávaným koronavírusom.

Súvisiace články

Najčítanejšie