Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jakubisko o vydatej herečke: Vliezla mi do postele!
Zdielať na

Jakubisko o vydatej herečke: Vliezla mi do postele!

Archívna reportáž

Pri pohľade na filmy Juraja Jakubiska človeku rozhodne nenapadne, že by bol jeden z našich najúspešnejších režisérov puritán. No doba, v ktorej prežil mladosť, taká bola. Rozhovoril sa o veciach, ktoré sa dnešnej mládeži môžu zdať absolútne neuveriteľné.

Juraj Jakubisko je už 35 rokov šťastne ženatý s herečkou Deanou Horváthovou. No tomuto zväzku predchádzala pomerne divoká mladosť, na ktorú si 82-ročný umelec pre Blesk.cz s láskou zaspomínal.

Kým teraz zo všetkých strán útočí nahota a erotika, pred 70 rokmi nič také neexistovalo. Cudnosť bola považovaná za zásadnú cnosť a ak žena čo i len trošku odhalila kus kože, už bola neraz považovaná za "pobehlicu".

Jakubisko hovorí o intímnostiach rád:

​​Úplne jasne to dokazuje aj príbeh, ktorý režisér v rozhovore povedal. "Jeden mládenec raz potajomky sledoval dcéru susedky, až sa mu podarilo ju uvidieť nahú. No spravil chybu a pochválil sa tým kamarátom. Ako sa to rozkríklo, napokon si ju musel vziať, aby odčinil svoj zločin - že ukradol dievčaťu intímne tajomstvo," hovorí Jakubisko a len ťažko si to vie človek predstaviť v súčasnosti.

Prekvapivo ale opísal aj situáciu, keď bol ešte on hanblivým chlapcom a v jeho rodnom Kojšove sa ponúkla pastierka oviec, že ho naučí sa bozkávať. Neodmietol, no potom ju už nikdy nestretol. Oveľa zábavnejšie ale vyznieva Jakubiskove prvé rande, ktoré zažil počas štúdia na umeleckej priemyslovke v Bratislave. Vyobliekal sa do teplákov s bielymi pruhmi, kúpil nové tenisky, vlasy natrel cukrovou vodou a zaklincoval to s požičaným hubertusom. "Rande mi prekazilo zistenie, že kamarát mi do hubertusu schoval balóny naplnené vodou, ktoré ma ťahali na stranu, takže si musela myslieť, že som invalid," spomína majster na rande, ktoré nevyšlo.

​Veľmi ťažké chvíle zažíval, keď chcel do svojich filmov nakrútiť erotické scény. Hoci boli v prvých filmoch len v náznakoch a nahotu neukázal, aj tak mal problém ženy presvedčiť. Napokon to boli väčšinou neherečky, no ešte väčší boj nastal pri "lámaní" cenzorov, aby scény povolili. Museli byť skutočne cudné a neodhaľovať veľa.

Intímny zážitok mal s herečkou Olgou Schoberovou. Počas nakrúcania filmu boli všetci presvedčení, že spolu niečo majú. Aj Jakubiskova žiarlivé ex-priateľka. V noci mu dvakrát vtrhla do izby, aby sa presvedčila, že Olinka tam nie je. Keď už sa ozvalo búchanie tretíkrát, Jakubisko stratil nervy.  "Pán režisér otvorte. Nech majú pravdu. Pustil som ju, ľahla si ku mne a od tej doby sme boli spolu," zaspomínal si Jakubisko. Jediná chyba bola, že bola vydatá, no aj tak spolu boli tri roky. Aj so svojou ženou Deanou sa zoznámil pri práci, no im to už vydržalo "navždy".

Súvisiace články

Najčítanejšie