Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nesmrteľný "Vrchní, prchni" Josef Abrhám desí fanúšikov! Je na tom veľmi zle!
Zdielať na

Nesmrteľný "Vrchní, prchni" Josef Abrhám desí fanúšikov! Je na tom veľmi zle!

Archívna reportáž

Nie je veľa hercov, pri ktorých sa azda všetci ľudia jednoznačne zhodujú, že je nielen skvelý majster svojho umenia, ale aj nesmierne sympatický. Do tejto vzácnej kategórie ale rozhodne patrí český herec Josef Abrhám, ktorého majú radi azda všetci. Nepochybne za to vďačí aj filmovým úlohám, kde takmer vždy dostal rolu ako ušitú na mieru. No zdá sa, že žiadna ďalšia už nepribudne.

Josef Abrhám patrí do zlatej generácie českého, či skôr československého filmu. Vyše dve stovky filmových či seriálových postáv, žiadny veľký filmový trhák sa bez neho pomaly nezaobišiel. A hoci má 81 rokov, ešte pred piatimi rokmi sa blysok napríklad v rozprávke Anděl Páně 2, či v poslednom pokračovaní "básnickej ságy" - Ako básnici čakajú na zázrak. Na budúci rok má ísť do kín rozprávka, kde svieti medzi obsadenými hercami aj jeho meno. No zrejme sa to už nestane, píše portál Blesk.cz

Josef Abrhám mal hrať v plánovanej rozprávke Princ mamánek kráľa, kráľovnou mala byť pôvodne jeho manželka, Libuše Šafránková, ktorá pre zdravotné problémy rolu odriekla. Potom sa počítalo s Hanou Maciuchovou (†75), ktorá sa ešte minulý rok v auguste na rolu veľmi tešila. Žiaľ, tento rok zomrela. Svoju úlohu vo filme si napokon pre zdravotné problémy nezahrá ani Milan Lasica. To sú už štyri veľké straty pre herca a debutujúceho režiséra Jana Budařa. 

Pripomeňte si Josef Abrháma v jeho asi najslávnejšej úlohe:

No v prípade Abraháma možno ešte nie je všetkým dňom koniec, no to by musel so svetom komunikovať. "Pepík mi robí starosti. Volám mu márne už niekoľko mesiacov. Vždy sa mi hneď ozval. Zrejme je to s ním skutočne veľmi vážne," posťažoval sa Blesku herec a Abrhámov kamarát Jan Kačer (84). Dodal, že skutočne netuší, čo s ním je, nedal mu vedieť ani nikto z Josefovej rodiny. Pred časom sa ale jeho manželka Libuše pre Život v Česku vyjadrila trošku zvláštne: "Nič sa nedeje, je v poriadku. Manžel nemá svoj telefón, má ho inde. Tak to musím zariadiť ja". No odvtedy sa ani jeden z nich neozval.

​Nemenovaný zdroj z blízkosti hereckého páru ale údajne pre Blesk povedal, že Abrhám na tom skutočne nie je najlepšie. "Pepík má problémy neurologického charakteru. Je to s ním vážne. Vyzerá to tak, že si už nikdy nezahrá," vyjadril sa a potvrdil tým najhoršie obavy fanúšikov skvelého herca. Nezabudnuteľný primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta, či hviezda filmov Kulový blesk, Vrchní, prchni, Marečku, podejte mi pero, Jára Cimrman, ležící, spící, Šakalí léta či Obsluhoval som anglického krále má v každom prípade nesmrteľnosť na filmovom plátne zaistenú.

Súvisiace články

Najčítanejšie