Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
To sa ešte nestalo! Jiřina Bohdalová spojená so záhadným úkazom?!
Zdielať na

To sa ešte nestalo! Jiřina Bohdalová spojená so záhadným úkazom?!

Archívna reportáž

Keby takto pred rokom niekto vyslovil, že o 12 mesiacov bude nosenie rúška samozrejmosť, že sa budú rátať počty obetí tej čudnej choroby "z Číny" na tisíce aj u nás, a že obrovská časť národa nebude môcť plnohodnotne pracovať a deti nebudú dlhodobo chodiť do školy, zrejme by ho považovali za blázna. Nuž, stalo sa. A veľmi tvrdo to pocítili najmä ľudia z kultúry.

Aj keď sú divadlá pre protipandemické opatrenia pre verejnosť uzatvorené, neznamená to, že sa v nich nič nedeje. V známom pražskom Divadle Broadway sa stále konajú skúšky muzikálov, ba dokonca sa tam už odohralo aj šesť generálok nového muzikálu s názvom Láska nebeská. Samozrejme, v hľadisku môže byť počas nich len pár pozvaných hostí. Na poslednú generálku sa prišla pozrieť v dobrej nálade aj Jiřina Bohdalová (89), píše portál Ahaonline.cz.

S premiérou muzikálu zloženého z hitov Waldemara Matušku (†76) sa počíta až v septembri, ale aby herci a speváci nezaháľali ani počas lockdownu, majú možnosť to, čo si už naskúšali, predviesť na generálkach. Počas poslednej sa vraj presne vo chvíli, keď sa do kresla v hľadisku posadila herečka Jiřina Bohdalová, zasekla na javisku točňa, teda pohyblivé kruhové zariadenie. "Tak toto sa nám za dvadsať rokov ešte nikdy nestalo. Už tu bol opravár, je to vraj chyba softwaru a opravovať sa to bude minimálne tri dni,“ posťažoval sa denníku Aha! producent Oldřich Lichtenberg (57). "No, to určite spôsobila úcta k Jiřince. Tá zábavka ma vyjde minimálne na sto tisíc," povedal polovtipom a skrúšene zároveň.

Pozrite si pôvodnú verziu hitu To se nikdo nedoví Matušku a Vondráčkovej:

Či je okolo Jiřinky už skutočne taká energia, aby na ňu reagovali aj neživé veci, je len ťažko overiteľné. Medzi "živými" fanúšikmi je ale rozhodne stále hviezdou prvej kategórie. Našťastie, generálka sa aj za takýchto podmienok improvizovane odohrala za pomoci režiséra a scenáristu muzikálu Zdeňka Zelenku (66), ktorý niektoré časti odrozprával. "Nedokážem si predstaviť, že by sa nám točňa pokazila vo chvíli, keď by sme mali plné hľadisko,“ hrozil sa čo i len takej predstavy Lichtenberg. Verí ale známej divadelnej povere, že čím je horšia generálka, tým lepšia bude premiéra. A diváci sa majú naozaj na čo tešiť. Predstavenie sa páčilo aj ďalšej prítomnej diváčke na generálke, Helene Vondráčkovej.

​Helena sa s Waldemarom dobre poznala, naspievali spolu viacero známych duetov, ako napríklad Tisíc mil či To se nikdo nedoví. Na generálke zastupovala Matuškovu vdovu Olgu Blechovú, žijúcu na Floride. "Helena má moju plnú dôveru. Keď povie, že by sa to Waldovi páčilo, tak to musí byť dobré. Pevne verím, že na premiéru dorazím," povedala Aha! vdova po speváckej legende. Názov muzikálu je rovnaký, ako Matuškov veľký hit naspievaný s už nežijúcou Evou Pilarovou. Duet Ach, ta láska nebeská sa stal v roku 1962 piesňou roka a Matuška aj vďaka tomu následne získal prvého Zlatého slávika, ďalšieho potom v roku 1967. Popri Gottovi bol najobľúbenejším československým spevákom šesťdesiatych rokov. Jeho piesne sa s obľubou hrajú doteraz. Dá sa očakávať, že tieto evergreeny pritiahnu ľudí aj na nový muzikál a snáď už k žiadnej nevysvetliteľnej nepríjemnosti nedôjde.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie