Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Zomrel nezabudnuteľný herec, zanechal svetu vyše 200 filmových postáv
Zdielať na

Zomrel nezabudnuteľný herec, zanechal svetu vyše 200 filmových postáv

Zdroj: Reprofoto/Uddn.com

Sú hviezdy, ktoré zažiaria a zhasnú, sú také, ktoré zažiaria a ich život skončí predčasne a potom sú aj hviezdy, ktoré žiaria dlhé roky rovnako intenzívne. Práve do v tej poslednej kategórie možno rozhodne zaradiť kanadského herca Christophera Plummera, ktorého filmová kariéra trvala takmer 70 rokov. Dožil sa úctyhodných 91 rokov.

Kanadský herec Christopher Plummer vydýchol 5. februára naposledy. Ako uviedol jeho dlhoročný priateľ a manažér Lou Pitt, skonal v piatok vo svojom dome v Connecticute a počas posledných chvíľ mal vedľa seba manželku Elaine Taylor.

Na výslnie dostala Plummera nezabudnuteľná rola kapitána Von Trappa, ktorú stvárnil v romantickej dráme Za zvukov hudby (1965), no ani zďaleka to nebola jeho ojedinelá významná rola. Sám dokonca ten film nijako extra nezbožňoval, ako sa pred rokmi vyjadril pre The Hollywood Reporter: "Je to hrozné, sentimentálne a presladené. Museli sme sa veľmi snažiť, aby sme tam dostali aspoň trošičku humoru".

Pripomeňte si Plummera v jeho poslednej veľkej úlohe:

Ešte pred dvomi rokmi zažiaril v skvelej satirickej krimi komédii Na nože, no silný dojem zanechal nepochybne aj vo filmoch Muži, ktorí nenávidia ženy (2012),  Imaginárium Dr. Parnassa (2009), Čistá duša (2002), alebo vo filme Začiatočníci, za ktorý si odniesol Oscara za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Stal sa tak vo veku 82 rokov najstarším hercom, ktorý kedy zlatú sošku získal. V roku 2017 nahradil Plummer na poslednú chvíľu zo sexuálneho obťažovania obvineného Kevina Spaceyho vo filme Všetky prach sveta. Nakrútené scény so Spaceym pritom nahradili len mesiac a pol pred kinopremiérou filmu.

Christopher Plummer bol trikrát ženatý. Z prvého manželstva s herečkou Tammy Grimes (1956 - 60) mal jediné dieťa, dcéru Amandu, tiež sa presadila ako herečka, známa napríklad ako Honey Bunny z Pulp fiction. Jeho druhou manželkou byla novinárka Patricia Lewis (1962 - 68). Od roku 1970 bol ženatý s herečkou Elaine Taylor, jednou zo známych Bond Girl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie