Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pekelný smrad, neprijateľný prízvuk aj problémy s réžiou! TOTO sa dialo pri nakrúcaní Popolušky!
Zdielať na

Pekelný smrad, neprijateľný prízvuk aj problémy s réžiou! TOTO sa dialo pri nakrúcaní Popolušky!

Zdroj: ahaonline.cz

Také sviatky ešte neboli, aby sa od nakrútenia filmu Tři oříšky pro Popelku obišli Vianoce bez neho. Túto obľúbená rozprávku nakrútil režisér Václav Vorlíček so skvelými hercami, medzi ktorými vynikala v hlavnej úlohe Libuše Šafránková. No výroba tohto legendárneho príbehu by sama vydala na ďalší film, toľko sa toho v zákulisí udialo. A nie všetko prebiehalo idylicky.

Asi nikto si nevie predstaviť pre rolu Popolušky inú tvár, ako Libušku Šafránkovú. Pravdou ale je, že režisér Václav Vorlíček si vraj pôvodne vybral na stvárnenie hlavnej postavy nemenej krásnu herečku Janu Preissovú, píš portál Blesk.cz. Tá ale bola práve vtedy v pokročilom štádiu tehotenstva, a preto musel hľadať ďalej. Nakoniec mal šťastie, keď jeho voľba padla na krehkú Šafránkovú. 

Na túto rolu bola priam stvorená, navyše jej plus spočíval aj v tom, že vedela jazdiť na koni, a to aj bez sedla. Jazdu na ikonickom Juráškovi zvládala sama, až na jednu scénku, keď mala v lese preskakovať strom, vtedy ju nahradila kaskadérka. V skutočnosti Juráška alternovali až tri kone. Jeden v Nemecku, dvaja v Česku.

Pozrite sa, ako sa film nakrúcal:

Rozprávka sa nielenže nakrúcala v dvoch krajinách, ale hrali v nej aj herci z oboch krajín. To jej ale zároveň zabezpečilo medzinárodný úspech. Pre oscarového českého režiséra Jiřího Menzela, ktorý bol pôvodne vybraný ako režisér filmu, to bola ale hlavná prekážka. Nechcel nakrúcať s nemeckými hercami, ako napísal v knihe svojich spomienok. Uľahčil tým prácu hlavnému barrandovskému cenzorovi Ludvíkovi Tomanovi, ktorý mal voči Menzelovi výhrady. A Václav Vorlíček, ako následne vybraný režisér, sa svojej úlohy zhostil naozaj skvelo.

​Ďalším prekvapením zo zákulisia je napríklad aj to, že hlas Pavla Trávníčka v úlohe princa musel dabovať herec Petr Svojtka. Trávníček síce mal dokonalú princovskú tvár, no nie prejav, nedokázal potlačiť silný brnenský akcent. Štáb si musel poradiť aj s nedostatkom snehu počas nakrúcania pri kráľovskom zámku v Moritzburgu. Snehové delá ešte neboli, no napokon si poradili a dali navoziť sneh z najbližšej rybacej konzervárne. Ten ale bol veľmi cítiť rybacinou, čo bolo pre hercov a celý štáb veľmi nepríjemné. Na na konečnom výsledku to ale, našťastie, nie je poznať. V záverečnej scéne sa všetci, až na vraj veľmi unaveného Vladimíra Menšíka, radujú. A s nimi už dlhé roky diváci mnohých krajín sveta.

Súvisiace články

Najčítanejšie